Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2020-12-20 (söndag)
Eggnog (äggtoddy) med muskot Bringare med eggnog (äggtoddy) Ingredienser till eggnog (äggtoddy)

Eggnog – en julklassiker – som räcker till sex personer:

6 st äggulor
100 g strösocker
2,4 dl vispgrädde
4,8 dl mjölk
½ tsk mald muskot
1 st vaniljstång
2 st kryddnejlikor
lite kanel
en nypa salt
  1. Halvera och skåra vaniljstången på längden.
  2. Vispa äggulorna och sockret pösigt.
  3. Koka upp vispgrädde, mjölk och kryddor i en kastrull.
  4. Vispa ner den varma mjölken i äggblandningen, lite i taget.
  5. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt tills blandningen börjar tjockna. Låt det inte koka.
  6. Låt svalna och förvara sedan i kylskåpet, t.ex. i en bringare med plastfolie.
  7. Smaksätt ev. med valfri mängd cognac (naturligtvis inte om barn ska dricka av den)..

Kommentar: Tidigare så har vi testat ett enkelt recept på varm äggtoddy utan kryddor (vilket var väldigt gott) men nu skulle det testas att servera drycken kall och välkryddad. Efter att ha sökt inspiration från ett flertal recept på nätet så blev det en kombination, se ovan, som blev väldigt lyckad. Det testades även att tillsätta lite cognac i drycken, vilket gjorde den ännu godare fast fortfarande var det samma sak som gällde: ett glas räcker, sedan blir det alltför sött. Lyckligtvis så verkar det som att drycken kan förvaras några dagar i kylen om man plastar in bringaren. 🙂

Uppdaterat: Hur god det första glaset eggnog än är så blir det alltför sött och mäktigt därefter och inte ens nästa dag kommer den supergoda smaken tillbaka. Alla tycker kanske inte detsamma men för vår del räcker det att göra så många glas som går åt vid julens första (och enda) bjudning.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se