Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2011-03-01 (tisdag)
sej currysej

En mycket god fiskmiddag som tar lite mer än en timme att tillaga.

400-600 g sejfilé i block (tinad)
2 st ägg
0,75-1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 tsk curry
1 dl ströbröd
Gräslökssås:
1 msk smör
1½-2 msk vetemjöl
3½ dl vatten
1 st fiskbuljongtärning
½ dl vispgrädde
ca 30 g hackad gräslök
½ tsk senap
Tillbehör:
4 port. potatis
3-4 st morötter
1 pkt gröna ärtor (250 g)
(ev. resten av grädden till de som ej vill ha gräslökssåsen)
  1. Sätt ugnen på 225 grader och häll lite olja i en ugnsfast form. Det ska täcka bottnen så pass att fiskens ströbrödspanering har något att puttra i.
  2. Skala och koka potatisarna.
  3. Sejbitarna: Vispa upp äggen lite lätt i en djup tallrik.
  4. Blanda vetemjöl, salt, vitpeppar och curry på en tallrik och häll upp ströbröd på en annan tallrik.
  5. Dela sejfilé-blocket i fyra jämnstora bitar och vänd dem i först mjölblandningen sedan äggvispet och till sist ströbrödet innan du lägger dem i formen.
  6. Ställ in fisken i mitten av ugnen och låt dem stekas i ca 12-15 minuter eller tills de är klara invändigt och krispiga på ytan. Vänd fiskarna försiktigt med stekspade några gånger så att alla sidor får steka i oljan.
  7. Grönsakerna: Skala och skär morötterna i bitar. Lägg dem i en kastrull med lättsaltat, kokande vatten och låt dem koka tills de börjar mjukna. Häll i ärtorna och låt koka upp. Häll av vattnet när allt är klart.
  8. Såsen: Smält lite smör i en kastrull. Vispa ner mjölet och tillsätt vattnet, lite i taget. Tillsätt buljongtärning och grädde. Låt koka på svag värme i några minuter innan du rör ner den hackade gräslöken och lite senap.
  9. Servera sejbitarna tillsammans med kokt potatis, gräslökssås och kokta morötter och ärtor.

Sonen, 8 år: Gnällde lite över grönsakerna och valde grädde i stället för såsen men annars var han väldigt glad för maten. Berömde t.o.m. fisken.
Dottern, 10 år: Grönsakerna var inte i hennes smak men potatis, sås och fisk försvann i ett nafs och en extraportion begärdes också.
Pappan: Eftersom han inte tål fisk så bytade han ut fisken mot grillad kyckling och såsen mot grädde. Potatisarna och grönsakerna passade bra till och det gjorde tydligen även en klick gelé(?). Han var nöjd i alla fall.
Mamman: “Krispigt currytäcke på saftig fisk samt en smakfull sås och goda grönsaker. Kan knappast begära mer av en vardagsfiskrätt. Jättegott!”

Kommentar: Mitt uppe i matlagningen så bestämde jag mig för att aldrig göra denna rätt igen eftersom det var lite väl många moment för en vanlig vardagsmiddag. Efter att ha ätit maten så ändrade jag mig. Alla tyckte att det var jättegott så det var väl värt den lilla extra mödan. Denna rätt kommer att komma tillbaka på menyn.

Receptet jag utgått från hittade jag på smilelagarmat. Tack för det! 😀

(Andra bloggar om: , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se