Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2016-12-16 (fredag)
Janssons Frestelse Familjen Dafgård Leif Mannerström

Test av Familjen Dafgårds Janssons Frestelse, den med Leif Mannerström på förpackningen

1 st Janssons Frestelse (Dafgårds, 600 gram = 2-4 portioner)
  1. Drag av plastfilmen från frestelsen och grädda formen i mitten av ugnen, ca 70 minuter, i 175 grader varm ugn.
  2. Vrid formen efter 40 minuter för jämnare gräddning.
  3. Låt rätten vila 5 minuter för värmeutjämning och känn sedan efter med gaffel att potatisen är färdiglagad.

Mamman: “Denna smakar som en hyfsad Janssons Frestelse, inte lika god som den man gör själv men godare än den vi fick på IKEA:s julbord. Ett bra alternativ om man har begränsad tid att lägga på julmatsförberedelserna… eller i alla fall till tjuvsmakningstillfällena innan den stora dagen. På själva julafton vill jag ha den riktiga, hemlagade varianten.”

Kommentar: Dafgårds räknar 150 g som en portion vilket betyder att en form borde räcka till 4 portioner och det visade sig stämma ganska bra. Eftersom mamman var den enda som var intresserad av frestelsen så var det trevligt att läsa på förpackningen att det går bra att frysa in frestelsen efter tillagning. Numera så finns här därför tre färdiga små smakfulla portioner med Janssons Frestelse i frysen, redo att tinas om någon skulle känna för ytterligare en lunchtallrik eller kanske lite nattamat någon kväll. 😛

Uppdaterat Julen 2017: Efter att ha testat Dafgårds Jansson ytterligare ett år så är vi inte lika säkra på att det är ett “bra alternativ” då det denna gång inte alls smakade lika bra. Kanske var 2017 en sämre årgång eller så fick vi kanske ett måndagsexemplar, hur som helst så var årets Jansson en stor besvikelse. Det är m.a.o. säkrast att göra hemlagad Janssson även vid de inledande smakprovningarna.

Uppdaterat Julen 2018: P.g.a. tidsbrist och det faktum att mamman är den enda som äter Janssons Frestelse, så gav vi Dafgårds variant ännu ett försök. Efter att frestelsen nästan gräddats klart så portionerades den upp i tre aluminiumformar och fixades sedan till (tillsatte lite extra salt, vispgrädde och ströbröd) innan de gräddades klart. En testades vid provsmakningen den 12:e december och de övriga två åkte in i frysen till senare. Smaken då? Inte lika god som första året men helt klart ätbar efter att den gjorts lite mildare och krispigare. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se