Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2011-09-05 (måndag)
fläskstek skinkstek katrinplommon

En klassisk söndagsmiddag som blir klar på ca två timmar.

1 st skinkstek i nät, plommonspäckad (ca 1 kg)
lite salt
lite Grillkrydda, Santa Maria
potatis (till 4 pers)
svartvinbärsgelé (till servering)
Smakrik brunsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4-5 dl vatten (använd en del till att vispa ur ugnsformen med)
2 msk grädde
lite soja, Collorit
(ev. salt och svartpeppar)
Ättiksgurka:
1 st gurka
1 msk ättika
2 msk socker
  1. Om steken inte redan var plommonspäckad så gör du några snitt in i köttet och sticker in några plommon.
  2. Gnid in steken med salt och grillkrydda och lägg den i en så liten ugnsform som möjligt, formen behövs ej smörjas med fett.
  3. Placera en termometer i steken med spetsen i mitten av köttet.
  4. Sätt formen längst ner i ugnen i 175 grader och stek tills termometern visar +80 grader (genomstekt), ca 1½ – 1 3/4 timme. Tag sedan ut steken och låt den vila en stund innan den skärs upp.
  5. Gör ättiksgurkan: Skölj och skala gurkan. Skär den i tunna skivor med t.ex. en osthyvel. Blanda gurka, ättika och socker i en skål. Rör runt lite då och då.
  6. Skala och koka potatisen.
  7. Gör såsen: Smält smöret i en kastrull och blanda ner vetemjölet. Rör så det blir en jämn pasta. Vispa ur ugnsformen med lite hett vatten (efter att steken tagits bort) och vispa ner det i kastrullen tillsammans med resten av vattnet och grädden. Låt koka upp under omrörning och puttra några minuter till rätt konsistens. Tillsätt lite Collorit för färgens skull och eventuellt mer vatten om såsen blir för trögflytande. Smaka ev av med salt och peppar.
  8. Skär upp steken i tunna skivor och servera dem tillsammans med kokt potatis, brunsås, ättiksgurka och svartvinbärsgelé.

Sonen, 9 år: Undvek plommonen men tyckte väldigt bra om köttet, såsen och potatisen. Fick “obehandlade” gurkskivor till.
Dottern, 10 år: Höll med sin bror om allt, förutom att hon även åt av gelén.
Pappan: Mycket glad för kött-sås-och-potatis-rätter och denna var inget undantag.
Mamman: “Mmmm… att såsen var god det visste jag men jag hade glömt hur gott köttet var! Snudd på favoriträtt.”

Kommentar: En god middag som hela familjen uppskattar och som sköter sig själv i ugnen största delen av tiden.

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se