Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2006-10-27 (fredag)
Pärläppelkaka_01 Pärläppelkaka_02

Mycket god och fluffig kaka som tar ca en timme att tillaga.

ca 4 st äpplen, halvsyrliga
1-1½ tsk malen kanel
150 g margarin
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 st ägg
3½ dl strösocker
1½ dl mjölk
½ dl pärlsocker
vaniljvisp/vaniljglass
  1. Skölj, skala och skiva äpplena. Vänd skivorna i lite kanel.
  2. Smält margarinet och låt det svalna.
  3. Blanda bakpulver och mjöl.
  4. Vispa ägg och socker poröst.
  5. Rör ihop äggsmet, mjölblandning, margarin och mjölk.
  6. Häll smeten i en ugnsform. Placera ut äppelskivorna på smeten och strö över pärlsocker.
  7. Grädda ca 25 minuter i nedre delen av i ugnen i 225 grader.
  8. Låt kakan svalna något innan den skärs i bitar. Kan frysas.
  9. Servera kakan med vaniljvisp eller vaniljglass.

Sonen, 4 år: Smakar konstigt nog en liten bit, verkar inte ogilla den så mycket. Vill trots det bara ha vaniljvisp, som han är tokig i.
Dottern, 5 år: Äter inte äppelkakor i vanliga fall, denna åt hon mycket av. Vaniljvispen tyckte hon också om, den smakade tydligen som glass.
Pappan: Tyckte att det var en snygg och god kaka.
Mamman: “Mycket nöjd med resultatet. Både till utseende och smak.”

Kommentar: Enklast kanelifieras äppelskivorna direkt på skärbrädan. Sprid ut skivorna, strö över kanel och vänd runt dem.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se