2006-10-27 (fredag)
Mycket god och fluffig kaka som tar ca en timme att tillaga.
| ca 4 st | äpplen, halvsyrliga |
| 1-1½ tsk | malen kanel |
| 150 g | margarin |
| 6 dl | vetemjöl |
| 3 tsk | bakpulver |
| 3 st | ägg |
| 3½ dl | strösocker |
| 1½ dl | mjölk |
| ½ dl | pärlsocker |
| vaniljvisp/vaniljglass |
- Skölj, skala och skiva äpplena. Vänd skivorna i lite kanel.
- Smält margarinet och låt det svalna.
- Blanda bakpulver och mjöl.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Rör ihop äggsmet, mjölblandning, margarin och mjölk.
- Häll smeten i en ugnsform. Placera ut äppelskivorna på smeten och strö över pärlsocker.
- Grädda ca 25 minuter i nedre delen av i ugnen i 225 grader.
- Låt kakan svalna något innan den skärs i bitar. Kan frysas.
- Servera kakan med vaniljvisp eller vaniljglass.
Sonen, 4 år: Smakar konstigt nog en liten bit, verkar inte ogilla den så mycket. Vill trots det bara ha vaniljvisp, som han är tokig i.
Dottern, 5 år: Äter inte äppelkakor i vanliga fall, denna åt hon mycket av. Vaniljvispen tyckte hon också om, den smakade tydligen som glass.
Pappan: Tyckte att det var en snygg och god kaka.
Mamman: “Mycket nöjd med resultatet. Både till utseende och smak.”
Kommentar: Enklast kanelifieras äppelskivorna direkt på skärbrädan. Sprid ut skivorna, strö över kanel och vänd runt dem.




