Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2020-12-04 (fredag)
4:e december finsk morotslåda Julgröt med mjölk och kanel resp. hallonsås

4:e december (20 dagar kvar till julafton):

♥ Dagens Julplaner:
Göra morotslåda (till julbordet och julafton)
Koka flera satser risgrynsgröt att frysa in till julens pirog-bakande

se recept på: Finsk morotslåda till julbordet
se recept på Risgrynsgröt till Karelska piroger

♥ Dagens Julmusik:
Lyssna på “Jingle Bell Rock” med Two and a Half Men / 2 1/2 män via YouTube

♥ Dagens Julaktiviteter:
I dag är det tänkt att det ska tillagas ett antal morotslådor till nästa veckas julbord, andra provsmakningar samt julafton. Beroende på hur lång tid detta tar så kan vi eventuellt även hinna med den rotfruktsgratäng som också är tänkt att serveras vid julbordet, men det beror helt på vad som händer under dagen.

Nu när det blivit lite mildare och torrare väder (snön ligger fortfarande kvar i ett tunt lager lite här och där) så är det mycket möjligt att mamman och dottern påbörjar de dagliga promenaderna som vi länge tänkt återinföra. I brist på de traditionella julshoppingresor vi vanligtvis brukar göra så får vi i stället leta juliga intryck i närområdet.

Efter att ha upptäckt att vi har flera liter mjölk som passerar bäst-före-datumet i dag så beslutades även att det ska kokas några satser risgrynsgröt och frysas in. Perfekt att ha till hands när det blir dags att baka Karelska piroger inför julbord, julafton och när man bara är sugen på något extra gott. 🙂

Uppdaterat: Det blev mycket riktigt ett rejält gröt-kok under dagen som tog slut på all risgryn och gav tillräckligt med gröt till en omgång morotslådor (har nu fyra i frysen och en i kylen), en stor sats piroger (som vi ska baka i morgon så vi inte behöver frysa in gröten) samt lite extra att bara njuta av.

Mamman hade redan förberett en liten portion risgrynsgröt med mjölk och kanel när sonen började tillaga en hallonsås av frysta hallon, vatten och socker. Detta var en betydligt bättre lösning (kanelvarianten kräver nog både grädde och vaniljsocker i gröten) som uppskattades av familjens båda grötätare. 🙂

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se