Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2020-08-19 (onsdag)
Grillad lax med kummin och dillig potatissallad Grillad lax med kummin och dillig potatissallad

Recept från Mathems Familjekasse v. 25 2020 – 4 port.

Barnfamilj.se:s betyg: 4 / 5

Lax:
500 g tinad laxfilé
0,5 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 tsk kumminfrön
0,5 st citron – rivet skal
Potatissallad:
800 g delikatesspotatis
0,5 tsk salt
1 st kruka dill
1 förp. spenat (här: babyspenat)
0,5 st citron – rivet skal och saft
2 msk olivolja
3 krm salt
2 krm svartpeppar
Romsås:
1 förp. romsås (här: Eriks)
  1. Potatissallad: Tvätta och koka potatisen i saltat vatten.
  2. Lax: Gnid in laxfiléerna med salt, peppar och kumminfrön. Grilla laxbitarna i en grillpanna, stekpanna eller på utegrillen i ca 2-3 min/sida.
  3. Potatissallad: Halvera den kokta potatisen. Grovhacka dillen och skölj spenaten. Blanda samman i en skål och tillsätt rivet citronskal, citronsaft och olja. Smaka av potatissalladen med salt och peppar.
  4. Lax: Riv citronskal över den färdiggrillade laxen.
  5. Servera laxen tillsammans med potatissallad och romsås.

Kommentar: I ett liknande recept på mathem.se (Helgrillad lax med kummin och fänkål med dillig potatissallad) så används färsk laxfilé i stället för fryst samt fänkål för ytterligare smak. Något som vi kommer att testa nästa gång då det möjligtvis kan göra rätten ytterligare lite godare, för en nästa gång blir det.

Detta var första gången vi grillade fisk på utegrillen och upptäckte att det var betydligt smidigare än vi trott. De tinade laxfiléerna höll ihop fint, fastnade knappt på gallret (som vi oroat oss för) och smakade väldigt gott

Även potatissalladen och romsåsen fick mer än godkänt av de som tycker om sådant i vanliga fall. Uppfriskande att kunna variera med en potatissallad med dressing i stället för crème fraiche och majonnäs. Romsåsen var egentligen inget speciellt, hemgjord är ju att föredra, men den var mycket godare än andra romsåser vi testat. En acceptabel, tidsbesparande nödlösning, helt enkelt. 🙂

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se