Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2015-08-14 (fredag)
rostad nypotatis rostad färskpotatis fläskytterfilé

Kryddig fläskytterfilé med ugnsrostad nypotatis och matig melonsallad.

1 st fläskytterfilé
Kryddblandning:
½ citron rivet skal
½ msk paprikapulver
ca 1 tsk ingefära, malen
ca 1 tsk svartpeppar, nymalen
½ tsk chiliflakes
ca ½ msk mörkt muscovadosocker
½ msk flingsalt
Rostad nypotatis:
nypotatis
rapsolja
salt och svartpeppar
Tillbehör:
grillade tomathalvor
grillade paprikabitar
melonsallad (se recept)
béarnaisesås
  1. Ta fram köttet från kylskåpet ca en halvtimme innan du ska grilla.
  2. Blanda ingredienserna till kryddblandningen.
  3. Helgrillad fläskytterfilé: Putsa köttet och gnid in det med kryddorna så hela köttet täcks väl. Grilla köttet tills det är klart rakt igenom utan att det får för mycket färg runt om. (Tips: grilla köttet indirekt tills det har en innertemperatur på ca 70° och låt det sedan vila.)
  4. Rostad nypotatis: Skrubba potatisen (dela i mindre bitar om de är stora) och lägg dem i en ugnsform med bakplåtspapper. Ringla över olja, tillsätt salt och peppar och rör runt. Rosta i mitten av ugnen i 225º tills potatisarna är genommjuka och har vacker färg, ca 25-45 min. Rör runt lite då och då under tiden.
  5. Grillade grönsaker: Skölj och halvera tomater. Skölj, kärna ur och dela paprikorna i mindre bitar. Olja in dem och grilla några minuter per sida tills de är genommjuka och fått önskad färg.
  6. Matig melonsallad: Se recept.
  7. Skiva upp fläskytterfilén och servera den tillsammans med grillade grönsaker, melonsallad och en klick béarnaisesås.

Sonen, 13 år: Sonen var inte hemma vid detta tillfälle, men verkade inte ledsen för det.
Dottern, 14 år: Dottern åt vegetarisk burgare i stället för ytterfilén och var inte så imponerad av salladen. Den grillade paprikan, ungs-potatisarna och béarnaisesåsen var hon däremot väldigt förtjust i och åt med god aptit.
Pappan: “Köttet smakar lite mycket citron men annars var det gott.” Även pappan är väldigt glad för grillade grönsaker och ungspotatis och verkade därför även han uppskatta helheten.
Mamman: “Mmm… detta var en riktigt god grilltallrik med många olika smaker. Håller med pappan om att det var lite väl mycket citronsmak… men allt som allt riktigt lyckat.”

Kommentar: Eftersom majoriteten av familjemedlemmarna tycker att grillytan är en stor del av vitsen med grillningen så har vi fram tills nu aldrig helgrillat något köttstycke. När mamman hittade ett recept på “Kryddig fläskytterfilé” på i en gammal Hemmets Journal så var det dock dags att ändra på det. Förutom att citronen tog över lite väl mycket så var det ett mycket bra försök, trots att det gjordes på elgrill. Köttet blev klart rakt igenom utan att bli för välgrillat utanpå. 🙂

Nästa gång, för det blir absolut en nästa gång, så ska vi justera kryddblandningen lite, med bl.a. mindre citron och mer peppar, men det är alltid bra att ha något att utgå från:

Kycklingris
Första försöket på kryddblandning till helgrillad fläskytterfilé. (Minska på citronen.)

(Andra bloggar om: , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se