Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2015-08-14 (fredag)
Västerbottenostpaj Västerbottenpaj riven Västerbottensost

Receptet på den klassiska Västerbottensostpaj som oftast serveras till kräftor på Kräftskivor.

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
Fyllning:
150 g Västerbottensost, riven
3 st ägg
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
  1. Gör pajskalet: Rör ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt sedan vatten och jobba snabbt ihop pajdegen, häll ut den i en pajform och tryck ut den längs botten och kanter.
  2. Låt pajdegen vila i kylskåpet i ca en timme, insvept i plastfolie.
  3. Ta bort plastfoliet, nagga degen och förgrädda skalet i mitten av en 200-225-gradig ugn i ca 10 minuter.
  4. Förbered fyllningen: Vispa ihop ägg och grädde och tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Ta ut pajskalet ur ugnen och häll i ostfyllningen.
  6. Grädda pajen i ca 20 minuter, tills pajen stelnat.
  7. Låt pajen svalna.

Mamman: “Som tillbehör till kräftor, kokt sparris och romsås så kan jag mycket gärna äta en liten bit av denna paj, för där passar den in. I en lite mer framträdande roll med endast sallad till vill jag däremot inte äta den då osten var lite väl speciell för min smak.”

Kommentar: Att ta med en Västerbottensostpaj på en matblogg för barnfamiljer låter kanske lite konstigt då barn inte verkar vara huvudmålgruppen för denna ost, se receptet vi utgick från här.

Mamman i familjen tyckte dock, efter att ha blivit nedröstad alla andra år, att det nu var på tiden att familjen hade en kräftskiva och där ingick bl.a. denna speciella paj. Mer om de övriga kräftskive-sidorätterna kommer senare.

Uppdaterat 2015-08-15:Kräfttallrik med alla nödvändiga tillbehör

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se