Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-12-30 (tisdag)
brieost karamell nötter

Ost, nötter och torkad frukt är en lyckad kombination… både till jul och nyår.

1 bit Brie-ost
Karamell:
1½ dl strösocker
1 msk vatten
Tillbehör:
lite torrostade jordnötter
lite naturella cashew-nötter
lite torrostade och saltade pistasch-nötter
lite torkad ananas
lite torkad aprikos
  1. Lägg brieosten på ett serveringsfat och tag ut pistaschnötterna ur sina skal.
  2. Gör karamellen: Häll socker och vatten i en kastrull, rör om och placera kastrullen på spisen. Smält sockret till en ljusbrun karamell på medelvärme. Ta bort kastrullen från plattan och häll karamellen över brieosten.
  3. Fördela nötter och frukt på / runtom osten och häll lite karamell över.
  4. Garnera eventuellt med ytterligare lite frukt och nötter

Sonen, 12 år: Sonen är väldigt förtjust i brieost, nötter och frukt men ställde sig väldigt frågande till varför man skulle hälla smält socker över det hela.
Dottern, 14 år: Dottern instämmer helt med sin bror och äter glatt allt förutom karamellen.
Pappan: “Den torkade frukten var inte dum.”
Mamman: “Detta är ett utmärkt exempel på en rätt som komponerats med tanke på utseende i stället för smak. Den ser vacker ut men är inte speciellt praktisk att äta då karamellen blir stenhård och inte riktigt passar ihop med osten och det övriga. Nej, smakmässigt så hade nog en god marmelad fungerat bättre.”

Kommentar: Ursprungsreceptet kommer från Hemmets Veckotidning och där använde de sig utav 1 kg brieost och lite andra nötter / bär. Först testade vi att göra en lite mindre sats karamell (eftersom vi endast skulle karamellisera en liten ostbit) men det gick inte så bra utan det är bäst att följa karamellreceptet, vare sig man behöver lite eller mycket.

Vi kom dock fram till att karamellen mest var där för syns skull och lika gärna kan hoppas över. Till nyår kommer vi att göra något liknande… fast då utesluter vi karamellen och tillsätter några fler sorters ostar. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se