Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-12-15 (måndag)
julskinkegratäng skinkgratäng potatisgratäng

Potatisgratäng med rester av julskinkan i tärningar: superenkelt men ack så gott.

ca 13 st potatisar
1 st gul lök
några skivor julskinka
  salt, svartpeppar
2-3 dl vispgrädde
Tillbehör: blandad sallad
minibaguetter
  1. Tärna skinkskivorna.
  2. Skala och skiva potatisen.
  3. Skala och grovhacka löken.
  4. Varva potatis, lök, skinktärningar och kryddor i en smord ugnsform. Avsluta med ett lager potatis samt kryddor.
  5. Häll över grädden.
  6. Gratinera i ugn i ca 50 min i 225 grader. (Eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är genommjuk. Använd ev. aluminiumfolie mot slutet om gratängen blir alltför färggrann.)
  7. Servera gratängen med en blandad sallad och bröd.

Sonen, 12 år: Sonen har aldrig tyckt om gratänger men gjorde ett tappert försök som gick relativt bra. Helt nöjd var han dock inte.
Dottern, 14 år: Dottern gillar visserligen potatisgratänger men föredrar dem utan någon skinka i. Även hon gjorde en anstränging och verkade faktiskt gilla den mer än hon ville erkänna.
Pappan: Pappan föredrar gratänger som inte har alltför mycket grädde eller salt i sig, och var väldigt nöjd med årets “rest-gratäng” (som i år kom redan innan julafton).
Mamman: Mamman vill gärna att gratängerna är lite mer gräddiga och smakrika, men uppskattade likväl denna lite mer “naturella” gratäng.

Kommentar: Från resterna av julskinkan brukar vi alltid göra någon form av potatisgratäng och detta är väl den mest enkla varianten av dem alla och därmed den som flest i familjen tycker om. Om mamman hade fått bestämma så hade det däremot blivit den lite smakrikare gratängen med potatisstänger och fransk senap men hon har fått igenom så många andra “konstiga” rätter på sistone att hon inte ville utmana ödet. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se