Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-09-05 (fredag)
oxbiff hasselbackspotatis

Lite mer än 60 minuter tar denna budget-lyx-middag att tillaga.

några oxbiffar (av innanlår)
lite smör (att steka i)
salt
svartpeppar, malen
Hasselbackspotatis:
några potatisar
salt
smör
(ev. ströbröd)
Tillbehör:
béarnaisesås (här: Blå Bands Chili Béarnaise, se recept på vanlig béarnaise)
broccoli (frysta)
vaxbönor (frysta)
  1. Ta fram köttet och låt det ligga i rumstemperatur i ca en halvtimme innan det ska stekas.
  2. Skala potatisarna och skär dem i ganska tunna skivor, men inte helt igenom.
  3. Lägg potatisarna i en insmord ugnsform, pensla med t.ex. smält smör, sätt in dem mitt i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter. Ta ut dem några gånger och pensla och salta. Strö ev. ströbröd över potatisarna när de nästan är klara.
  4. Gör iordning béarnaisesåsen (färdigblandad, med pulver eller egengjord) och grönsakerna (enligt anvisningarna på påsarna).
  5. Torka av biffarna stek dem i lite smör i ett stekjärn tills de har fin färg och är så genomstekt ni önskar. Krydda med salt och peppar.
  6. Servera biffarna tillsammans med hasselbackspotatis, béarnaisesås och kokta grönsaker.

Sonen, 12 år: Tycker om både kött och potatis. Väldigt nöjd!
Dottern, 13 år: Hon föredrar vegetariska burgare i stället för oxbiffar men allt det andra (förutom vaxbönorna) fick högt betyg. Speciellt chilibéarnaisesåsen gillade hon men även broccolin fick glädjande nog en plats på tallriken.
Pappan: “Mört och gott kött, goda potatisar… svårt att inte gilla detta.” Även grönsakerna uppskattades av pappan, som dock inte var intresserad av att smaka béarnaisesåsen.
Mamman: “Mmmm… man behöver inte köpa dyr ryggbiff för att få en god biff-middag. Väldigt gott! Den kryddiga chilisåsen var pricken över i:et och grönsakerna passade väldigt bra till.”

Kommentar: Denna lite halvlyxiga måltid uppskattades väldigt mycket av köttätarna i familjen. Dottern var lika glad hon, eftersom hon fick en två vegegariska biffar i stället. En liten justering i menyn som är enkel att göra men som gör stora skillnader för hur familjemedlemmarna uppfattar måltiden. Vissa anser att barn ska lära sig att äta det som bjuds och det gör även vi… när man är gäst hos någon, men när det gäller familjemiddagar så försöker vi att tillgodose allas önskemål i den mån det går så att alla kan få njuta av måltiderna.

Till nästa gång bör vi dock komma ihåg att man kan köpa betydligt mindre köttbitar, det behövs inte så mycket per person som man kanske tror, då oxbiffarna inte drar ihop sig så mycket när man steker dem.

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se