Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-12-18 (torsdag)
julskinkepytt julpyttipanna

Den sista biten av “inför-jul-skinkan” blev en klassisk pytt-i-panna.

6-8 st potatisar, normalstora
½ st gul lök
lite smör (att steka i)
1-2 st skivor av julskinka, halvtjocka
salt
svartpeppar, malen
ev. annan krydda som Piffi Allkrydda
  1. Skala och hacka löken.
  2. Skala och skär potatisarna i små tärningar.
  3. Stek potatistärningarna i lite smör i ett stekjärn tills potatisen är halvmjuk.
  4. Tillsätt även lökhacket och låt steka tills allt är klart rakt igenom och har fått en fin färg.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. Tärna julskinkan fint och låt den steka med i pytten några minuter.
  7. Smaka eventuellt av med mer kryddor.
  8. Servera pytten tillsammans med stekt ägg samt rödbetor och/eller ketchup.

Sonen, 12 år: Sonen vill helst inte ha något av pytten då stekt potatis aldrig varit något han gillat.
Dottern, 14 år: “Mmm… detta är jättegott… det är bättre utan skinkan men det fungerar så här också.”
Pappan: Pappan är väldigt glad för stekt potatis i vanliga fall så denna pytt föll honom väldigt väl i smaken.
Mamman: “Mycket god rätt som är något av en tradition här när julskinkan gjort sitt, så att säga.”

Kommentar: Julskinkan som vi tillagade för en tid sedan, och som främst blivit uppskattade skink-mackor, var nu nere på den sista lilla biten och fick därför bli del av en hemlagad pytt. Mycket uppskattad utav tre av fyra familje-medlemmar, vilket får ses som ett klart godkännande. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se