Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2007-01-31 (onsdag)
Mince_01 Mince_02

En variant av den skotska rätten “mince and tatties”.

500 g fläskfärs
1 st gul lök
lite flytande Milda (att steka i)
2 st morötter
2 1/2 dl vatten
1/2 st oxbuljongtärning, Knorr
1,5 kg potatis
en skvätt standardmjölk
en klick margarin/smör
  salt
  vitpeppar
  broccoli, fryst (till 4 pers.)
  1. Skala och koka potatisen.
  2. Finhacka löken och fräs den en stund.
  3. Klicka ner köttfärsen i löken och fortsätt fräsa.
  4. Skölj, skala och skiva morötterna.
  5. Häll i vattnet och smula ner den halva buljongtärningen i stekjärnet.
  6. Lägg i morötterna och låt röran puttra tills morötterna är lagom mjuka, ca 15 minuter.
  7. Mosa potatisen med en potatisstöt. Vispa med elvisp.
  8. Tillsätt en stor klick margarin/smör, salt, peppar och lite mjölk under tiden du vispar.
  9. Öka mängden mjölk om moset är för torrt. Smaka ev. av med mer kryddor. Moset ska bli fluffigt och ganska krämigt.
  10. Koka broccolin enligt anvisningarna på påsen.
  11. Servera köttfärsröran med potatismoset och broccolibuketterna.

Sonen, 4 år: Gnäller som vanligt, vägrar att smaka köttfärsen och broccolin. Under protest äter han dock ytterst lite mos.
Dottern, 6 år: Mycket misstänksam till morötterna men äter en del köttfärs, broccoli och ganska mycket mos.
Pappan: “Ingen exotisk upplevelse, men gott.”
Mamman: “Smakar ungefär som väntat, kanske lite bättre t.o.m. Broccolin passade verkligen in.”

Kommentar: Jag hittade många förslag på internet på hur man tillagar rätten “rätt”. Min kompromiss-version har inga konstigheter, smakar gott och tar ca 70 minuter att tillaga.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se