Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2020-09-05 (lördag)
potatissallad med grillad fläskfile potatissallad med grillad fläskfile

Recept från Mathems Familjekasse v. 19 2020

Barnfamiljs betyg: 4 / 5

Fläskytterfilé:
ca 500 g fläskytterfilé
lite salt
lite svartpeppar
lite olivolja (här: rapsolja)
lite smör
Potatissallad:
400 g potatis
lite salt
0,5 knippe rädisor
0,5 st gurka
1 st rödlök
0,5 kruka gräslök
50 g grana padano
1 brk kronärtskockor (här: ZETA)
0,5 st citron, saften
1 msk olivolja (här: rapsolja)
0,5 msk vit balsamvinäger
1 dl creme fraiche
lite salt
lite svartpeppar
  1. Värm ugnen till 160 grader.
  2. Fläskytterfilé: Putsa fläskytterfilén fri från fett och senor. Salta och peppra ordentligt. Hetta upp en stekpanna eller grillpanna med olja och smör. Bryn köttet på hög värme på båda sidor så att det får en fin gyllenbrun stekyta. Lägg över köttet på ett ugnssäkert fat och stick in en köttermometer. Sätt in i ugnen och grilla tills köttet har en innertemperatur på 65-68 grader. Låt fläskytterfilén vila 5 minuter innan du skivar upp den.
  3. Potatissallad: Tvätta och dela potatisen på mitten. Koka potatisen mjuk i saltat vatten och låt sedan potatisen svalna en aning.
  4. Skölj och halvera rädisorna. Skölj och skiva gurkan i halvmånar och skala och finstrimla rödlöken. Skölj och finhacka gräslöken. Grovriv osten.
  5. Blanda samman alla ingredienser i en stor bunke. Tillsätt avrunna kronärtskockor, kokt kall potatis, citronsaft, olja, balsamvinäger och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar och blanda om ordentligt.
  6. Servera den grillade fläskytterfilén tillsammans med den krämiga potatissalladen.

Kommentar: I ett liknande recept på mathem.se (Krämig potatis- och kronärtskockssallad med grillad fläskytterfilé) använder de 600 g fläskytterfilé till 4 portioner och har även med persilja i stället för gräslök i potatissalladen, justerat mängden på andra ingredienser och hoppat över den rivna osten. Dessutom användes en del av kronärtskockornas olja i salladen.

Fläskytterfilén (som egentligen var fläskfilé då mathem skickat med en sådan i stället) blev väldigt god och kommer att serveras här fler gånger tillsammans med den justerade potatissalladen vi gjorde. Då ingen av oss var intresserade av att ha vare sig marinerad kronärtskocka eller riven ost i salladen (och inte ville riskera tillbehöret till det goda köttet) så hoppade vi helt enkelt över det och var väldigt nöjda med resultatet.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se