Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2018-12-20 (torsdag)
julbord julmatstallrik IKEA

Mamman och dottern testade IKEA:s julbord för femte året i rad, förändringar i menyn = fetstilt.

IKEA:s Julbordsmeny 2018

Kalla bordet

Varma bordet

Vörtbröd/knäckebröd Hovmästarsås Köttbullar
Ekologiskt smör Varmrökt laxmousse Kokt potatis
Ost Rödbetssallad Chicken popcorn
Ägg med skaldjurscrème Tomatsalsa Janssons frestelse
Gravad morot Selleri- och äppelsallad Rotfruktsgratäng
Senapsgravad tofu Grönkåls- och rödbetssallad Grönkålsgratäng
Cheesecake med tångkorn Sallad på sockerbeta och äpple Brunkål
Silltårta Nötpastrami Rödkål
Gubbröra Rullsylta Litet isterband
Klargravad brantevikssill Rökt bjärnumskorv Marinerade revben
Kulladossill Bakad leverpastej Prinskorv från svensk utegris
Kräftmarinerad sill Julskinka
Provensalsk sill Sötstark senap
Senapsgravad sill Mild senap
Lingongravad lax Grönkålssallad

Dessertbordet

Ostkaka Jordgubbssylt Ekologisk vispgrädde Kall lingonpaj
Ris à la Malta Saftsås Pepparkaka Ekologiska små äpplen
(Källa: ikea.com)

Dottern, 18 år: Vis från de tidigare fyra julborden (se 2014, 2015, 2016 och 2017) så tog hon främst utav Rotfruktsgratäng, Gravad lax med hovmästarsås, Kokt potatis, Köttbullar, Sill och Senapsgravad tofu men i år kompletterade hon även med Rödkål och Prinskorv och allt var uppenbarligen mycket gott. T.o.m. på dessertbordet hittade hon något som föll henne i smaken: Kall lingonpaj med vispgrädde.

Mamman: Inte heller i år fanns mammans favorit Varmrökt Lax med örtcrème på menyn så visst kändes det att det saknades något, även om det annars fanns fullt av annan traditionell julmat som smakade väldigt bra: Ägg med skaldjurscrème, olika sorters Sill, Janssons frestelsen, Knäckebröd med Smör, Kokt potatis, och Rödbetssallad. Andra “måsten”, som Gravad lax med hovmästarsås, Griljerad skinka, Köttbullar, Prinskorv, Rödkål och Brunkål fick kanske inte lika höga betyg men var klart godkända och gjorde sitt till upplevelsen.

Av nyheterna så var det främst de Marinerade revbenen och den Kalla lingonpajen som gjorde riktigt bra intryck och som jag gärna ser även på nästa års julbord medan Chicken popcorn inte riktigt levde upp till förväntningarna. Något som tyvärr inte kunde testas var Grönkålsgratängen och Tomatsalsan som lyste med sin frånvaro (trots att vi spenderade en imponerande lång tid där) men om de var goda så dyker de kanske upp nästa år igen. 🙂

Kommentar: Årets IKEA Julbord serveras mellan den 15:e november och 23:e december (varje dag från kl. 12:00 – lokala avvikelser kan förekomma) och kostar 149 kronor för IKEA FAMILY medlemmar (ordinarie pris 249 kr) medan barn upp till 13 år äter för 39 kr.

När vi besökte julbordet den 18:e december så kostade det däremot endast 99 kronor för IKEA FAMILY-medlemmar så vi är väldigt imponerade över det relativt stora utbudet man fick av god, traditionell julmat och en del nyheter till det låga priset. Ännu ett år är vi m.a.o. väldigt nöjda med vårt besök på IKEA:s julbord. 🙂

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se