Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2017-12-20 (onsdag)
långkål kokt grönkål hackad grönkål

Hemlagad långkål gjord på färdighackad grönkål.

300 g färsk grönkål (här: 275 g,sköljd och hackad från ICA)
2,5 dl grönsaksbuljong / fond (här: ½ st Knorr Fond “du Chef”)
1 msk smör (att steka i)
1 dl vispgrädde
salt och svartpeppar (att smaka av med)
strösocker (att smaka av med)
  1. Koka grönkålen mjuk i buljongen, ca 15 minuter.
  2. Ta upp kålen och låt den rinna av.
  3. Krama ur så mycket vatten som möjligt, när den svalnat, och ta bort grova stjälkbitar.
  4. Fräs grönkålen i smör under omrörning.
  5. Späd med grädden, smaka av med salt, svartpeppar och socker. Låt sjuda i några minuter.
  6. Servera långkålen som ett tillbehör på julbordet.

Kommentar: För att komma undan det tåkiga momentet med att skölja och repa loss bladen från de grova stjälkarna så testade vi i år en färdigsköljd och hackad grönkål, vilket visade sig lösa ett problem men skapade ett annat: I stället för att skölja och grovrepa grönkålen så blev det till att rensa ut de många grova stjälkbitar som fanns med. Det kändes dock som ett uppköp och något som vi förmodligen kommer att göra igen.

Observera att detta endast ger en liten sats med långkål som inte räcker till speciellt många men här hemma, där det endast är mamman som äter grönkål, så blir det alldeles lagom. 😀

För att göra långkålen ännu godare så kan man använda sig utav skinkspad och tillsätta en liten skiva strimlad vitkål, se recept från grunden, men allt är ju en smaksak.

(Andra bloggar om: , , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se