Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2017-11-10 (fredag)
helstekt kyckling ugnsrostade rotfrukter

Hela kycklingar tillagas i samma form som potatisklyftor och rotfrukter i bitar. Enkelt och gott.

2 st hela kycklingar
smör
salt och svartpeppar
Potatis & Rotfrukter:
potatis (ca 900 g inkl. skal)
rotfrukter (ca 900 g inkl. skal) (här: 3 morötter, 1 liten kålrot, 1 stor palsternacka)
(ev. rapsolja)
salt och svartpeppar
Tillbehör:
béarnaisesås
blandad sallad
  1. Smält smör och pensla kycklingarna runt om. Salta och peppra.
  2. Placera kycklingarna i en stor ugnsform (stor nog för att även rymma rotfrukter), med ryggen uppåt, i nedre delen av ugnen. Stek i ca 40 minuter i 175 grader.
  3. Förbered undertiden potatisen (skala, klyfta), morötterna, kålroten och palsternackan (skala och skär i mindre bitar)
  4. Ta ut kycklingarna (efter 40 minuter i ugn) och vänd dem så de har bröstsidan upp. Pensla med resten av smöret. Lägg potatis och rotfrukter runt kycklingarna i ugnsformen. Salta och peppra och häll ev. lite rapsolja. Stek i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
  5. Ta ut formen och ös kycklingarna med skyn som bildats i formen och vänd rotfrukterna. Stek ytterligare ca 30 minuter i nedre delen av ugnen (eller tills kycklingarna är genomstekta och potatisarna/rotfrukterna är klara).
  6. Servera kycklingen med de rostade potatisklyftorna/rotfrukterna samt béarnaisesås och ev. en blandad sallad.

Kommentar: Då tre av fyra familjemedlemmar (precis som i fallet med den helstekta kalkonen) vill ha det ljusa köttet från kycklingen och den fjärde gärna varierar (mer smak i de övriga kycklingbitarna) så har vi kommit fram till en kompromiss: vi gör två hela kycklingar så alla kan få precis vad de vill ha. Resterna blandas sedan till sallader eller används som pålägg.

Just denna middag, med ugnsrotfrukter, sallad och béarnaisesås, uppskattades av hela familjen (även om pappan undvek såsen och sonen fiskade upp enbart potatis från formen) och hade kunnat bli en bra familjemiddag till Mårtensafton. Nu missade vi den detta året så det får bli nästa år i stället. 😀

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se