2014-12-12 (fredag)
60 st mumsiga små mini-lussekatter utan saffran.
175 g | smör |
5 dl | mjölk |
50 g | jäst |
½ tsk | salt |
nästan 2 dl | socker |
ca 1,5 liter | vetemjöl |
1-2 st | ägg (till pensling) |
120 st | russin (till garnering) |
- Smält smöret och häll i mjölken.
- Värm mjölkblandningen till fingervärme (37 grader).
- Lös upp jästen i lite av vätskan i en degbunke.
- Tillsätt resten av vätskan, salt och socker.
- Arbeta in det mesta av mjölet, fortsätt tills degen släpper degbunkens kanter.
- Strö över lite mjöl, lägg på en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats ca 30 minuter.
- Arbeta degen några minuter i bunken och ta sedan upp den på en mjölad arbetsbänk. Knåda den smidig.
- Baka ut till lussekatter och garnera med russin. (Dela degen i tre delar och gör 20 katter av varje del.)
- Lägg lussekatterna på bakplåtspapper på plåtar. (Tre plåtar med 20 bullar på varje.)
- Jäs övertäckta, till knappt dubbel storlek, ca 30 min.
- Pensla bröden väl med uppvispat ägg.
- Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.
- Låt lussekatterna kallna under bakduk.
Hela familjen: Alla familjemedlemmarna tycker riktigt bra om lussekatter, vilket är anledningen till att våra s.k. Hoppisar (förklädda lussekatter) bakas flitigt året runt.
Kommentar: Denna lite mindre form av lussekatt är lättare att äta och enklare att få varma i mitten när man tar upp dem från frysen och värmer dem i ugnen, vilket är ett måste om man vill få riktigt goda lussekatter.
Tack vare att vi i år hittade ett fenomenalt recept på Saffransbullar som både mamman och barnen gillar så får dessa lussekatter lov att vara saffransfria, och alla är nöjda. 🙂
(Andra bloggar om: recept, jul, lucia, baka, lussekatter, kakor, barn, familj)