Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-12-02 (tisdag)
kåldolmar julkåldolmar

Samma recept som till de klassiska husmanskost-kåldolmarna – det är tillbehören som gör dem “juliga”.

2½ dl kokt ris (ca 1 dl okokt ris)
300 g blandfärs
1 tsk salt
1½ krm svartpeppar
1½ dl mjölk (här: mellanmjölk)
1-2 st vitkålshuvud
lite smör (att steka i)
lite ljus sirap (till stekning)
 1. Koka riset och låt det svalna, eller använd överblivet ris.
 2. Skär runt stocken på kålhuvudet så att bladen lättare kan lossas. Koka upp rikligt med vatten, tillsätt 1 tsk salt per liter vatten och lägg i kålhuvudet med stocken uppåt.
 3. Lossa bladen efterhand som de mjuknar. Ta ev. upp kålhuvudet ur kastrullen när bladen ska tas bort.
 4. Lägg kålbladen på en handduk och låt de rinna av.
 5. Skär bort större delen av den grova bladnerven så går det lättare att rulla bladen.
 6. Blanda köttfärs, ris, salt, peppar och mjölk till en ganska lös smet.
 7. Lägg en stor klick ris/färs-blandning på ett kålblad, vik in sidorna och rulla ihop till en kåldolme. (Tips: Bladet ska vara placerat så bladnerven pekar mot dig och färsen sprids ut horisontellt.)
 8. Bryn en del av kåldolmarna runt om i lite smör i ett stekjärn tills de fått fin färg runt om. Ringla lite sirap över dem under tiden.
 9. Lägg över kåldolmarna i en gryta. Späd i stekjärnet med lite vatten och häll skyn i grytan. Stek resten av kåldolmarna på samma sätt.
 10. Efterstek kåldolmarna i grytan under lock på svag värme tills kålen mjuknat. (Sommar- och höstkål tar ca 15-20 minuter medan vinterkål tar ca 35-40 min.)
 11. Låt allt kallna och fördela sedan kåldolmar och sky i plastpåsar som fryses in.
 12. Påsarna med kåldolmar tinas sedan sakta och värms (utan plastpåsar) i kastrull i sin sky på låg värme.

Sonen, 12 år: “Öh, det luktar kål. Vi ska väl inte äta detta idag eller?” Med tanke på reaktionen så kommer sonen inte heller detta året att ta några kåldolmar från julbordet.
Dottern, 14 år: “Mmm… ska du göra kålpudding också?” Dottern är, som synes av kommentaren, betydligt vänligare inställd till kåldolmar / kålpudding än sonen.
Pappan: “Ingen jul utan kåldolmar.” Hade det inte varit för honom så hade det inte blivit några kåldolmar på julbordet.
Mamman: “Kåldolmar är väldigt gott och det är lätt att äta för mycket av det när man väl tillagar dem… men det är knappast någon julmat. 😉 ”

Kommentar: Dessa kåldolmar är desamma som de vanliga klassiska som äts med potatis, sås och lingon, se receptet här. Det enda som gör dem “juliga” är att de äts tillsammans med julskinka, julköttbullar o.s.v.. Eftersom det trots allt är en ganska tidskrävande rätt så beslutade vi oss för att frysa in alla (förutom de obligatoriska smak-portionerna) till senare i jul och ta kålpudding* till middag i stället.

Denna gång gjorde jag kåldolmar av 500 g blandfärs, vilket gav 18 st normalstora kåldolmar som stektes i tre omgångar i stekjärnet innan de lades i en stor kastrull för efterkokning.

*Av kålen som blir över gör jag alltid kålpudding (se receptet här) och det har visat sig vara en riktigt bra rätt att ha redo i portionsformar i frysen.

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se