Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-09-01 (måndag)
grillbiff grilltallrik

Rester av kokt (färsk)potatis blir grunden till en riktigt god grillmiddag.

skinkgrillbiffar
rapsolja
Piffi Allkrydda, Kockens (eller annan grillkrydda)
kalla, kokta (färsk)potatisar
smör (att steka i)
gul lök i knippe (endast övre delen, resten till sås och ugnsgrönsaker)
salt och peppar
Creme fraiche-sås:
2 dl creme fraiche
lite gul lök i knippe (mellandelen, hackad)
några rädisor (hackade)
lite salt
lite svartpeppar
Tillbehör:
1 knippe morötter
1 knippe gul lök (endast den “lökformade” gula delen)
1-3 st röda paprikor
några tomater
rapsolja
salt och peppar
  1. Marinera skinkbiffarna i olja och Piffi en stund innan du ska grilla, låt de även bli rumstempererade.
  2. Ugnsgrönsaker: Se här hur du ugnsbakar morötterna, den gula löken och paprikorna. Spara undan delar av löken till såsen (ljusare delen av “blasten”) och den stekta potatisen (den gröna delen).
  3. Creme fraiche-sås: Blanda ingredienserna i en skål. Rör om och låt vila i kylskåp.
  4. Stekt potatis: Dela potatisarna i mindre bitar och bryn dem i lite smör i ett stekjärn. När de fått en gyllenbrun yta strös generöst med hackad knippelök över. Rör runt och servera.
  5. Grillat: Torka av skinkbiffarna lite lätt. Dela tomaterna och pensla dem med olja samt krydda eventuellt med salt och peppar. Grilla allt några minuter på var sida, tills tomaterna är genommjuka och köttet är klart rakt igenom.
  6. Servera de grillade skinkbiffarna med stekt (ny)potatis, grönsaker och creme-fraiche-såsen.

Sonen, 12 år: Stekt potatis har han aldrig varit så förtjust i men köttet, creme fraich-såsen och en egen sallad av gurka och paprika var helt i hans smak.
Dottern, 13 år: Dottern älskar stekt potatis men hoppar i stället gärna över köttet (som byts ut mot en vegetarisk burgare) och såsen (som blir utkonkurrerad av en mix av ketchup och dressing). Även en del ugnsbakad paprika slinker ner.
Pappan: Väldigt nöjd med allt som som serverades. För en gångs skull så testade han även såsen, som fick honom att ge ifrån sig ett överraskat: “Den var ju riktigt god… och den passade ju in”, precis som att den inte skulle göra det. 😉
Mamman: “Stekt potatis, grillat kött, rostade grönsaker och en god Crème Fraiche-sås – svårt att inte tycka om den kombinationen. När den sedan avnjuts utomhus så blir det ytterligare lite godare.”

Kommentar: Här har vi en av sommarens grill-tallrikar. Det har blivit mycket skinkbiffar på grillen i år för vår del, då de inte har så mycket överflödiga senor som behöver skäras bort efter tillagning. Som tillbehör är dock hasselbackspotatis, kroketter eller pommes det mest populära valet, men ibland vill man ju variera sig. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se