Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2011-02-21 (måndag)
porterstek oxstek

En mycket smakrik variant av den klassiska oxsteken. Klar på lite mer än två timmar.

1 st oxstek av benfri bog (denna vägde 1 kg)
Kokspad:
ca 3 dl porter eller mörkt lättöl
ca 0,75 dl svartvinbärssaft, outspädd
ca 0,75 dl äkta soja
6-7 st torkade enbär
6-8 st vitpepparkorn
2 tsk oregano eller timjan (jag valde timjan)
2 st gula lökar, skivade
3 st mörk oxbuljongtärningar
Sås:
7 dl silat kokspad
vatten (efter behov)
4 msk vetemjöl
1½ dl grädde
Tillbehör:
potatis
svartvinbärsgelé
sallad eller grönsaker (här: sugar snaps)
  1. Häll alla ingredienserna till kokspadet i en kastrull där köttet nätt och jämnt får plats.
  2. Koka upp spadet och lägg i köttbiten.
  3. Låt sjuda under lock på svag värme ca 1½ timme. Vänd på köttbiten några gånger under tiden eftersom den inte är helt täckt av kokspadet.
  4. Skala och koka potatisen.
  5. Prova med en provsticka. När köttet känns mört är det klart.
  6. Ta kastrullen från värmen och låt köttet ligga i spadet ca 20 minuter innan det skärs upp.
  7. Gör såsen: Sila kokspadet och häll upp 7 dl i en kastrull och späd med lite vatten. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning och rör ner den i spadet. Koka upp under omrörning. Låt koka i 3-5 minuter. Tillsätt ev. mer vatten och kryddor.
  8. Skär upp steken i tunna skivor och servera dem tillsammans med kokt potatis, såsen, svartvinbärsgelé samt någon grönsak eller blandad sallad.

Sonen, 8 år: “Jättegott kött!” Åt mycket kött och potatis men tyckte inte om såsen som tydligen inte alls föll honom i smaken.
Dottern, 10 år: “Allt var gott!” Allt, även såsen, fick högt betyg av dottern.
Pappan: Köttet tyckte han bra om men såsen var han inte så förtjust i.
Mamman: “Både köttet och såsen var väldigt smakrikt och gott. Sådant här borde man gör oftare. Mycket gott.”

Kommentar: Nästa gång jag gör denna stek så ska jag spä ut såsen med ännu mer vatten, blev nog i smakrikaste laget denna gång. Receptet är för övrigt en sammanslagning av två olika versioner från “Vår Kokbok”.

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se