Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2011-01-23 (söndag)
kycklingklubbor currysås

Kryddiga kycklingklubbor med mild, gräddig currysås.

3-4 st stora kycklingklubbor
lite Grillolja allround, Santa Maria
lite Grillkrydda, Santa Maria
lite rapsolja
ev. lite vatten
Mild, gräddig currysås:
1 msk smör
½ st rödlök, hackad
1 st äppelklyfta, grovriven
1 msk vetemjöl
1 tsk curry
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
salt och peppar
Tillbehör: soja, Kikkoman
broccoli
  1. Kycklingklubbor: Tina dem om de är frysta. Skölj av dem och torka dem med lite hushållspapper.
  2. Lägg kycklingarna i en stor skål och häll grillolja över. Gnid in dem och krydda rejält med grillkryddan. Låt de ligga och marineras i minst 30 minuter, vänd då och då.
  3. Smörj en ugnsform med lite rapsolja. Lägg i kycklingarna med skinnsidan nedåt. Häll över resterna av marinaden. Ställ in i mitten av ugnen i 200 grader. Vänd dem efter ca 15 minuter. Häll eventuellt lite extra vatten i formen om det skulle behövas. Ös med vätskan i formen några gånger. Efter sammanlagt ca 40 minuter i ugnen så bör de vara klara. Kontrollera noga.
  4. Koka riset, gör currysåsen och koka broccolin medan kycklingen är i ugnen.
  5. Currysås: Smält smöret i en kastrull och fräs löken en stund.
  6. Tillsätt mjölet, curryn och äppelrivet efter en stund och låt fräsa några minuter.
  7. Häll i vatten och grädde. Låt koka upp under omrörning och sedan småputtra i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera kycklingklubborna tillsammans med ris, currysås, Kikkoman och kokt broccoli.

Sonen, 8 år: Väldigt nöjd med middagen. Tycker om att gnaga på kycklingbenen. Currysåsen och broccolin hoppar han dock över.
Dottern, 10 år: Jättenöjd med sin middag. Föredrar att äta sin kyckling med kniv och gaffel och har en hel del currysås och Kikkoman på sitt ris.
Pappan: Som vanligt så knorrade han över att det inte var kycklingfilé men verkade ganska nöjd trots allt.
Mamman: “Väldigt gott! Currysåsen måste kombineras med Kikkoman men gör den väl det så blir det en mycket god middag.”

Kommentar: Currysåsen är väldigt svag och kommer inte till sin rätt förrän den ligger på jasminriset tillsammans med lite Kikkoman (eller annan soja). Vill man ha lite mer sting i såsen så kan man öka mängden curry och tillsätta en hönsbuljongtärning.

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se