Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2020-12-17 (torsdag)
Brunkål

Klassisk brunkål till sex portioner

1½ kg vitkål
4 msk sirap
3 dl buljong eller skinkspad
1 msk kinesisk soja
2 msk ättikssprit, 12 %
lite smör (till stekningen)
lite salt
  1. Strimla kålen grovt och skär bort stocken. Smält smör i en stor gjutjärnspanna och bryn kålen. Tillsätt 2 dl av buljongen och stek under lock cirka 20 minuter.
  2. Bred ut kålen i en långpanna.
  3. Ringla över sirap och soja. Häll på resten av buljongen. Stek mitt i ugnen cirka 30 minuter i 200 grader.
  4. Smaksätt kålen med ättikssprit och eventuellt ytterligare salt. Tillsätt eventuellt mer sirap och ättikssprit för en sötsur balans.

Kommentar: Brunkål är något som våra gäster brukar ha med sig och som därför var tänkt att hoppas över när vi nu inte kommer att ha några gäster vid julaftonsmiddagen 2020. Men när mamman insåg att det fanns lite vitkål över så blev det ett försök att göra egen brunkål med hjälp av receptet hos mitt kök.

Resultatet blev riktigt bra, även om det improviserades rejält med måtten och tiderna (vi tyckte t.ex. att det krävdes längre än 30 minuter i ugnen) men det var ett bra grundrecept att utgå från.

Något skinkspad hade vi inte men då vi precis kokt morötter så blandade vi ut en grönsaksfond i vattnet och använde den mängd som kändes rätt för mängden vitkål.

Ättikssprit (12%) hade vi inte heller utan använde ättika (24%) i stället vilket går lika bra bara man tänker på att 2 msk ättikssprit är detsamma som 1 msk ättika + 1 msk vatten och gör sina beräkningar efter det. 🙂

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se