Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2020-08-27 (torsdag)
Halloumiburgare med grillad paprika, avokado och salsa verde Halloumiburgare med grillad paprika, avokado och salsa verde Halloumiburgare med grillad paprika, avokado och salsa verde

Recept från Mathems Familjekasse v. 29 2020 – 4 port.

Barnfamilj.se:s betyg: 3 / 5

Halloumiburgare:
400 g halloumi
1 st paprika
0,5 st salladshuvud (här: romansallat)
1 st avokado
lite olivolja (här: rapsolja)
1 förp. hamburgerbröd (här: Korvbrödbagarn “Potato Burger Bun”, 4-pack)
Salsa verdedressing:
0,5 st citron, skal och saft från
0,5 kruka basilika
0,5 st vitlöksklyfta
3 msk olivolja (här: rapsolja)
lite salt
lite svartpeppar
Grönkålschips:
125 g grönkål
0,5 msk olivolja (här: rapsolja)
2 krm flingsalt
2 krm chiliflakes
1 st bakplåtspapper
  1. Värm ugnen till 160 grader.
  2. Grönkålschips:Lägg grönkålsbladen i en bunke och tillsätt olja, salt och chiliflakes. Massera grönkålen ordentligt.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och strö ut hälften av grönkålen så att den ligger glest. Rosta i ca 15 min.
  4. Salsa verdedressing: Skölj och riv skalet från citronen. Mixa samman basilikablad, vitlök, olja, rivet citronskal och citronsaft till en slät dressing med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  5. Halloumiburgare: Skär halloumin i 8 skivor. Skär paprikan i 4 stora bitar. Skölj salladsbladen. Dela avokadon på mitten och ta bort kärnan.
  6. Pensla paprikabitarna med lite olivolja och grilla på båda sidor i en grillpanna eller på utegrillen till de får en fin grillyta. Grilla halloumiskivorna på båda sidor så att de får en fin grillyta. Grilla brödskivorna så att även de får en fin yta. Pensla avokadohalvorna med lite olja och grilla dem hastigt. Skär sedan den grillade avokadon i skivor.
  7. Montering: Fördela dressingen på underdelen av varje bröd. Lägg på ett salladsblad, halloumiskiva, paprika, halloumiskiva, avokadoskivor. Lägg på överdelen av brödet.
  8. Servera tillsammans med grönkålschips.

Kommentar: I ett liknande recept på mathem.se (Halloumiburgare med grillad paprika, avokado, salsa verde och grönkålschips) så används 500 g halloumi, 200 g grönkål och en hel kruka basilika till 4 portioner.

Vi kompletterade rätten med lite sötpotatispommes (Rapsoljepenslade stavar av skalad sötpotatis på bakplåtspapper ca 30 minuter i 200-gradig ugn. Vänd då och då och servera med flingsalt.) vilket visade sig vara smart då grönkålschipsen visserligen var ätbara men det kändes att det saknades något.

Ingen blev dock omvänd av rätten. De som inte gillade halloumi till att börja med var inte intresserade och de som var nyfikna på burgaren blev positivt överraskade. Något att tänka på är att inte snåla med den goda dressingen, som visserligen kändes stark när man smakade den men som kom till sin rätt i burgaren. Grönkålschipen hoppar vi däremot över nästa gång.

OBS! Till fyra burgare krävs 400 g Halloumi, på bilden ovan syns endast ett 250 g-paket som vi lyckligtvis hade i kylskåpet och kunde tillaga rätten trots att mathem ej skickade med någon halloumi alls i matkassen. De skickade dock ersättningsost och kompensation, så vi har inget att klaga på, tyckte bara att det var värt ett förtydligande.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se