Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2016-12-20 (tisdag)
äppelchips  äppelburk

Goda, nyttiga, krispiga och smakrika äppelchips i tre olika smaker.

några äpplen
lite kanel
lite saffran
Hjälpmedel:
mandolin
äppelurkärnare eller runt mått (t.ex. en kork från PET-flaska)
bakplåtspapper
  1. Skölj äpplen och torka dem torra. Kärna ur äpplet och skär det i mycket tunna skivor med hjälp av en mandolin. (Har man ingen äppelurkärnare kan man skära ur kärnhuset med hjälp av ett runt mått efter att man skivat äpplet.)
  2. Naturella äppelchips: Placera skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Se till att de inte rör vid varandra.
  3. Torka äppelskivorna i en varmluftsugn75-100 grader i ca 5 timmar. Öppna luckan då och då för att släppa ut fukten eller ha ugnsluckan på glänt med hjälp av en grytlapp eller handduk.
  4. Vänd skivorna ett fåtal gånger under tiden, för att de inte ska fastna. Byta även plats på plåtarna, om du gör mer än en plåt åt gången.
  5. Äppelchips med kanel: Placera de urkärnade äppelskivorna i en skål och pudra över kanel. Massera försiktigt skivorna en och en så att kanelen blir jämnt fördelat. Följ sedan instruktionerna för naturella äppelchips.
  6. Äppelchips med saffran: Placera en urkärnad äppelskiva på en tallrik. Pudra över lite saffran på äpplet. Placera en äppelskiva ovanpå, strö lite saffran, placera en äppelskiva ovanpå, strö lite saffran o.s.v. tills du har ett torn med äppelskivor. Ta sedan äppelskivorna en och en och se till att de får en jämn saffranfärg. Använd ev. plasthandskar då detta moment färgar rejält. Följ sedan instruktionerna för naturella äppelchips.
  7. När äppelskivorna är helt torra och krispiga ska de svalna innan de läggs i lufttäta burkar.

Sonen, 14 år: Då han åt mest av saffranschipsen så utgår vi ifrån att han gillade de bäst, även om han helt klart föredrar chips som är salta och gjorda av potatis.
Dottern, 16 år: Även om hon föredrog de naturella chipsen så tyckte hon riktigt bra om de andra sorterna också.
Pappan: “De naturella var godast.”
Mamman: “Håller med pappan, de naturella var klart godast, smakar mycket äppel – precis som de ska. Kanelchipsen var inte så dumma och saffranchipsen smakade inte mycket mer än saffran.”

Kommentar: Visst kan det vara trevligt med lite variation och olika smaker, men här kom vi fram till att äppelchipsen har en sådan god smak i sig att olika smaksättningar inte förbättrar det. Det var endast vid den fösta omgången vi testade olika smaker, de efterföljande gångerna har det alltid blivit tre plåtar med naturella äppelchips. Enklare och godare. 😀

Om man har många äpplen på hösten så är detta ett utmärkt sätt att få användning för dem. De fungerar sedan inte bara som ett uppskattat tilltugg i höstrusket eller juligt snack till glöggen utan även som en trevlig julgåva att ge till nära och kära vid lämpliga tillfällen.

(Andra bloggar om: Andra bloggar om: , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se