Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2015-08-17 (måndag)
Flygande Jakob kycklingrätt

En klassisk retrorätt från 70-talet med kyckling, bacon, jordnötter, banan och chiligrädde.

Flygande Jakob:
4 st kycklingfiléer (ca 1 kg)
lite rapsolja och smör (att steka kycklingen i)
1 pkt bacon (140 g)
2 st bananer
2 dl chilisås (här: Felix)
5 dl vispgrädde
1 dl salta jordnötter
Tillbehör:
kokt ris
blandad sallad (här: tomat, gurka, salladslök)
  1. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
  2. Strimla kycklingfiléerna och stek dem på medelvärme i lite olja och smör tills strimlorna har fått fin färg och är klara rakt igenom.
  3. Klipp baconen i mindre bitar och stek även dem på medelvärme (i torrt stekjärn) tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Lägg över kycklingbitarna i en ganska stor ugnsform*.
  5. Skiva bananerna och fördela dem över kycklingbitarna.
  6. Vispa grädden och blanda den sedan med chilisåsen och fördela såsen över kyckling- och bananbitarna.
  7. Gratinera i mitten av ugnen i 200-225 grader i ca 15 minuter.
  8. Förbered en blandad sallad.
  9. Ta ut formen ur ugnen och strö jordnötter och baconbitar över.
  10. Servera Flygande Jakob med det kokta riset och en blandad sallad.

Sonen, 13 år: Sonen tog en miniportion av rätten för att visa lite god vilja, men det var tydligen inte tillräckligt mycket för att övertyga honom om att den faktiskt var god.
Mamman: “Precis lika god som jag kom ihåg den. Bacon, banan, kyckling, jordnötter och chiligrädde blir fantastiskt tillsammans. Efter ett tag blev det dock lite väl sliskigt med bananerna, speciellt när resterna värmdes dagen därpå.”

Kommentar: Mamman hade tänkt bjuda familjen på en riktigt festlig rätt som hon hade glada minnen av från sin barndom, men ingen av de övriga familjemedlemmarna var speciellt intresserade av att smaka på rätten som i ärlighetens namn inte ser speciellt vacker ut. Trots erbjudande om att göra en specialversion utan banan och jordnötter så tackade de artigt nej (förutom sonen som faktiskt smakade lite) och får därmed aldrig veta vilken festmåltid de gick miste om.

Denna rätt kan göras på flera olika sätt. T.ex. så är det vanligt att man använder en hel färdiggrillad kyckling, men för att undvika “fulkycklingbitar” (som mamman försökte undvika som barn) så fick det bli kycklingfiléer denna gång. Man kan även låta baconen göra kycklingen sällskap under såsen, men föredrar man den krispig så lägger man den ovanpå. Det finns även versioner där man utesluter bananerna helt och den versionen kommer att testas här nästa gång.

*Tilläggas bör att vi endast gjorde en halv sats Flygande Jakob denna gång och att den fyllde en glasugnsform i måtten 30 x 18 cm (bottenmått: 24,5 x 16 cm). Gör man en hel sats så får man m.a.o. välja en betydligt större form än så.

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se