Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-06-07 (lördag)
grilltallrik nationaldagsmiddag

Nationaldagen firades med en klassisk(?), svensk grilltallrik.

potatis (till hemlagade potatisklyftor)
skinkbiffar
grillkorv
(vegetariska burgare)
Grönsaker att grilla:
sparris
tomater
paprika
gul lök
Kall örtsås:
creme fraiche
rödlök, hackad
gräslök, klippt
dill, finhackad
salt
svartpeppar
Övriga ingredienser:
rapsolja (till grillat och potatis)
salt (till grillat och potatis)
svartpeppar (till grillat och potatis)
grillkrydda (till köttet)
  1. Klyftpotatis: Skala och klyfta potatisen. Lägg dem på bakplåtspapper i en ugnsform, häll olja, salt och peppar ovanpå och rör runt. Tillaga mitt i ugnen i 225 grader i 30-40 minuter eller tills de är genomstekta och har fin färg, vänd då och då.
  2. Förbered grillningen: Snitta korven, marinera köttet i olja och grillkrydda. Låt allt få rumstemperatur innan det är dags att grilla. Skär paprika och lök i mindre bitar och trä upp på spett. Halvera tomaterna och förbered sparrisen. Pensla in grönsakerna i olja och salta och peppra efter smak.
  3. Örtsås: Blanda ingredienserna till såsen. Hur mycket man ska ha av varje avgör den personliga smaken. Låt stå och dra tills det är dags att servera.
  4. Grilla: Grilla grönsakerna och köttet tills det är så genomstekt ni önskar.
  5. Servera köttet (alternativt grillade, vegetariska burgare) tillsammans med potatisklyftorna, örtsåsen och de grillade grönsakerna.

Sonen, 11 år: Sonen gillar både grillat kött och korv men har lite svårare med potatisklyftorna och de grillade grönsakerna. Även såsen är han misstänksam till, då det finns “gröna saker” i den.
Dottern, 13 år: Dottern väljer vegetariska burgare, klyftpotatis och paprika och är nöjd med det.
Pappan: Dagen till ära smakade han av örtsåsen, och tyckte faktiskt om den. Även köttet, potatisklyftorna och alla de grillade grönsakerna fick högt betyg.
Mamman: “Mmm… grilltallrikar med olika sorters kött och grönsaker är en av mina favoriträtter. Äter inte korv annars, men här kommer den till sin rätt.”

Kommentar: Någon speciell mattradition kring nationaldagen har vi inte lyckats att få till, men att äta gott är ju en tradition så god som någon. 😀

(Andra bloggar om: , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se