Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2013-08-28 (onsdag)
Biff á la Lindström färsbiff

Denna klassiker är så god att man lika gärna kan göra en rejäl sats på en gång, detta recept ger ca 14 färsbiffar.

ca 800 g blandfärs
8 msk ströbröd (ca 1 dl och 1 msk)
2 msk potatismjöl
ca 3 dl vatten
2 st ägg
2-3 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
100 g gul lök, finhackad (ca 6 msk)
200 g inlagda rödbetor, fint hackade (ca 3 dl)
40 g ättiksgurka, hackad (ca 4 msk = ca 1 st ättiksgurka)
smör (till stekning)
Tillbehör:
potatis (till 4 pers)
morötter
broccoli
brunsås (se recept)
lingonsylt
  1. Skala och koka potatisen.
  2. Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten. Låt svälla minst 10 min.
  3. Hacka lök, rödbetor och ättiksgurka.
  4. Rör ner ägg, salt och peppar i ströbrödblandningen.
  5. Lägg i köttfärsen och arbeta samman med en gaffel tills allt är väl blandat. (Arbeta inte färsen för mycket, då blir den seg.)
  6. Blanda i lök, rödbetor och ättiksgurka i köttfärsblandningen.
  7. Forma ca 14 st biffar (1 dl färs/biff) och lägg dem på en vattensköljt skärbräda.
  8. Bryn fettet i en stekpanna. Stek några biffar i taget, några minuter på varje sida.
  9. Vispa ur pannan med lite varmt vatten mellan stekomgångarna. Använd detta som grund till din brunsås.
  10. Förbered och koka broccolin och morötterna tills de är lagom mjuka och gör brunsåsen.
  11. Servera biffarna med den kokta potatisen, brunsåsen, grönsakerna samt en klick lingon.

Sonen, 11 år: Smakar biffen men är inte imponerad. Äter endast lite potatis med creme fraiche.
Dottern, 12 år: Får en vegetarisk biff till sina potatisar, brunsås och broccoli och är väldigt nöjd med det.
Pappan: Äter med stor aptit av en av sina väldigt efterlängdade älsklingsrätter.
Mamman: “Mycket gott.”

Kommentar: Båda föräldrarna är väldigt förtjusta i denna rätt men eftersom barnen inte är det samt att det krävs en hel del kladdigt hackande så har det inte blivit av att den hamnat på menyn så ofta.

Nu har jag dock fått ett litet köksredskap som hjälper till med hackandet och därmed kan jag gå från originalreceptet (med tsk-mått) till det ni ser här ovan, med dubbla mängder och vissa av ingredienserna angivna i gram. Rätten tar fortfarande ca 1 timme och 40 min att tillaga men är betydligt enklare att göra och det blir gott om rester. 🙂

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se