Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2012-11-21 (onsdag)
bönbiffar kidneybönbiffar

En enkel och god vegetarisk middag som tar runt en timme att tillaga.

Kidneybönbiffar:
1 brk kidneybönor (eller ca 200-250 g mosade kidneybönor)
1 st ägg, uppvispat
3 msk gul lök, finhackad
1 msk vetemjöl
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
lite chilipeppar, malen
rapsolja (att steka i)
Enkel tomatsås:
ca 1 st gul lök
lite rapsolja (att steka i)
1 brk krossade tomater (ca 400 g)
salt, svartpeppar, chilipeppar, paprikapulver
Tillbehör:
ugnsstekta rotfrukter (se recept)
(ev. lingonsylt till de som ej vill ha tomatsåsen)
(ev. en blandad grönsallad)
  1. Börja med att tillaga de ugnsrostade rotfrukterna, se recept. Denna gång använde vi oss dock endast av potatis, lök och morötter.
  2. Finhacka 3 msk gul lök och lägg undan till biffarna. Hacka resten av löken i lite större bitar och fräs dem i en kastrull med lite rapsolja tills de blir genomskinliga.
  3. Häll ner de krossade tomaterna i lökgrytan samt kryddor efter smak. Låt småputtra tills resten av maten är klar. Rör runt då och då och smaka ev. av med mer kryddor innan serveringen.
  4. Skölj kidneybönorna och låt dem droppa av lite innan de mosas och blandas med ett uppvispat ägg, lite mjöl, finhackad lök och kryddor till en ganska lös smet.
  5. Värm lite rapsolja i en stekpanna och klicka ut smeten till 6-8 biffar.
  6. Stek biffarna på medelvärme några minuter på varje sida, tills de fått fin färg och är genomstekta. (Vänd inte biffarna för tidigt första gången utan vänta tills de stelnat ordentligt.)
  7. Servera biffarna med de ugnsrostade rotfrukterna, tomatsåsen samt ev. en blandad sallad.

Sonen, 10 år: Han tycker varken om ugnsstekta rotfrukter eller något som har med bönor att göra så fick han korv och pasta i stället.
Dottern, 11 år: “Biffarna är jättegoda… och potatisarna med.” En av barnen var nöjda i alla fall.
Pappan: “Detta var gott, märker ingen större skillnad mellan detta och andra (färdigköpta) färsbiffar. Rotfrukter i ugn är alltid gott.” Han tog lingonsylt som tillbehör i stället för tomatsås och var nöjd med det.
Mamman: “Riktigt gott. Man behöver inte alltid ha kött/fisk/fågel för att middagen ska kännas komplett. En sallad till hade däremot inte suttit helt fel.”

Kommentar: Våra försök att introducera lite mer vegetarisk mat har börjat att ge resultat. Numera är även dottern med på noterna och uppskattar en hel del av våra gröna alternativ. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se