Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2011-02-03 (torsdag)
baconpannkaka ugnspannkaka

Lättlagad och uppskattad lunch, klar på ca en timme.

2 pkt bacon
lite smör (till formen)
5 st ägg
12 dl mjölk
6 dl vetemjöl
1 nypa salt
Tillbehör:
1/2 st gurka
lingonsylt
  1. Strimla baconen grovt och fräs dem i ett stekjärn. Låt dem rinna av ett tag på ett hushållspapper.
  2. Smörj en ugnsform (ca 37×26,5 cm) och strö ut baconbitarna i bottnen.
  3. Vispa sönder äggen lätt.
  4. Tillsätt hälften av mjölken samt hela mängden mjöl.
  5. Vispa till en slät smet och fyll på med resten av mjölken och lite salt.
  6. Häll smeten över baconbitarna i ugnsformen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 30-35 minuter eller tills den fått vacker guldbrun färg och smeten blivit relativt stel.
  8. Låt pannkakan stå några minuter innan den skärs upp.
  9. Skölj och strimla gurkan.
  10. Servera baconpannkakan med en klick lingon och lite gurkstrimlor.

Sonen, 8 år: Åt väldigt mycket av allt utom lingonen.
Dottern, 10 år: “Det är så gott att jag kan äta hur mycket som helst.” Mycket nöjd.
Mamman: “Inte dumt alls och inte lika enformigt som den vanliga ugnspannkakan.”

Kommentar: I vissa recept så står det att man kan steka baconen i ugnen direkt i formen och sedan hälla smeten över efter några minuter. Jag föredrar dock att steka baconen i stekjärn och hälla bort överflödsfettet men det är ju en smaksak.

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se