2010-10-04 (måndag)


God lunchstuvning till två personer, klar på mindre än 40 minuter.
1 st | blomkålshuvud, litet, ca 300-400g |
Stuvning: | |
1,5 msk | smör |
2 msk | vetemjöl |
3 dl | mjölk, standard |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
Tillbehör: | |
några skivor | falukorv |
- Ansa blomkålshuvudet och dela det i mindre bitar.
- Koka upp lättsaltat vatten, lägg i blomkålsbitarna och låt de småkoka under lock tills de är mjuka, ca 8 minuter.
- Låt blomkålen rinna av och svalna.
- Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och späd med mjölken. Låt småputtra i några minuter. Det ska bli en jämn, lagom tjock, stuvning. Smaka av med salt och peppar.
- Rör försiktigt ner blomkålen i stuvningen.
- Stek falukorvsskivorna på båda sidorna i lite smör på ett stekjärn tills de får fin färg.
- Servera blomkålsstuvningen tillsammans med stekt falukorv.
Mamman: “Mycket god stuvning! Synd bara att tillbehören var så tråkiga. Jag är inte så glad för falukorv och lingonen passade inte riktigt in. Får testa med annat nästa gång, vilket lär bli ganska snart.”
Kommentar: Vissa rätter är det endast jag (mamman) som tycker om och då passar det bra att bjuda resten av familjen på det som jag själv gärna slipper, d.v.s. pannkakor. En lösning som alla är nöjda med. 🙂
Jag älskar blomkål, men lingon till ? Nä.
Jag skulle nog valt en annan “krydda” som tillbehör, grov skånsk senap som dessutom passar bra till falukorv !
Anyways… snygga bilder som fick det att knorra i min mage !
konstit, Jag hade läst på flera sidor där de föreslog lingon som tillbehör men nej… Det var verkligen inte gott. Jag fick lära mig den hårda vägen. 🙂 (Jag uppdaterar inlägget så jag inte råkar lura någon annan stackare.)
Tyckte de va riktigt gött med lingon! Använder iofs nästan lingon till allt 🙂 hade även senap till! Smakade hur bra som helst 🙂 /Sofie
Testade denna och blev supernöjd! Tack så mycket! 🙂
Ovanligt korkade kommentarer, vad den ena eller andra tycker om är ju väldigt olika men varför prova något som man på förhand vet att man inte tycker om, då kan det ju bara bli negativa kommentarer. Jag älskar falukorv och lingon också så jag tycker att det var jättegott.
@Rickard, Visst har man olika smak och det är därför det är intressant att läsa att det faktiskt fanns de som tyckte att lingon passade till stuvningen. (Min poäng är inte att lingon inte passar utan att jag skulle komma ihåg att jag personligen inte tycker om det utan testade något annat nästa gång jag lagade rätten.) Finns inget som är rätt och fel. Så länge man håller en respektfull ton så tycker jag däremot inte att det finns några “korkade” kommentarer.
Min mormor gjorde alltid detta till mig bär jag var liten, men då med fiskpinnar till, funkar kanon!
Ovanlig kombination, men värt att prova eftersom jag tycker om båda delarna 🙂
Svar på Jennifers inlägg!
Väldigt gott med bacon till.
Ska lätt provas.. Ska göra den nu. Ska faktiskt prova med lingon till..