2008-11-13 (torsdag)
Recept på 24-28 hembakta tekakor som tar ca tre timmar att tillaga.
100 g | smör eller margarin |
1 liter | mjölk |
2 pkt | jäst |
1 ½ tsk | salt |
3 msk | socker |
ca 2,6 liter | vetemjöl |
- Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken, blanda och låt allt bli fingervarmt, 37 grader.
- Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk/smörblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
- Häll i resten av blandningen, salt, socker och nästan allt mjöl.
- Rör ihop ingredienserna till en smidig deg som släpper kanterna på bunken.
- Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
- Knåda degen lite lätt och dela den i fyra delar som rullas ut till ganska tjocka längder. Dela varje längd i 6-7 delar och forma dem till runda bullar.
- Platta ut varje degbit (med händerna eller kavel) till en rund kaka. Lägg degkakorna på bakplåtspapper på bakplåt, ca 8 kakor per plåt. Nagga dem med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Grädda kakorna ca 10 minuter mitt i ugnen i 225 grader.
- Låt tekakorna svalna inlindade i bakdukar.
Sonen, 6 år: Smakade några tuggor, men tröttnade snabbt.
Dottern, 7 år: Tyckte att de var väldigt goda med smör och leverpastej.
Pappan: “Smakar mer som kompakta vetebullar än tekakor.”
Mamman: “Mmm… mycket gott med nybakade, lagom söta tekakor.”
Kommentar: Dessa tekakor blev riktigt goda, men inte lika fluffiga som jag hoppats på. Mitt sökande efter receptet på riktigt fluffiga tekakor fortsätter. 🙂
Receptet jag utgått från här, men ändrat i, heter “Ljust matbröd – mjuk skorpa” från “Vår Kokbok”.
(Andra bloggar om: recept, mat, hembakat, tekakor, foto, bröd)
Men åh, så gott! Min sambo älskar tekakor så detta ska jag testa att baka efter när tid finnes. Tack för recepetet! 🙂
Receptet* menar jag såklart..
Hemligheten med fluffiga tekakor är 2 tsk hjortonsalt, samma recept med ha i detta och det blir fluffigt och gott.