Jag letar ofta i kokböcker och på internet för att se var en viss frukt eller grönsak trivs bäst. För att underlätta sökandet har jag nu börjat att sammanställa fyra olika internetssidors rekommendationer. Detta ska inte ses som absoluta fakta, vissa av sidorna är inte ens överrens, utan mest som riktlinjer.
Sidorna jag hämtat faktan från (och refererar till när åsikterna går isär) är Årstiderna, Mossagården, PrimaVi och Evira.
— FRUKT —
Apelsin
Förvaras i kylskåp. (PrimaVi)
Aprikos
Förvaras i plastpåse i kylskåp. (PrimaVi)
Banan
Förvaras (mognar) i rumstemperatur.
Förvaras inte i kylskåp, där de lätt blir svarta och får hårt fruktkött.
Mognar snabbare om de ligger bredvid t.ex. några tomater.
Citrusfrukter
Citrusfrukter med tunt skal blir saftigare om de håller sig i rumstemperatur. (Mossagården)
Citrusfrukter med tjockare skal ger mest fruktsaft om de förvaras kallt. (Mossagården)
Klarar endast av rumstemperatur högst ett par dagar. (Årstiderna)
Bäst hållbarhet nås i kylskåp eller vid högst 10 grader. (Årstiderna)
Clementiner är känsliga för uttorkning och bör förvaras i plastpåse i kylskåp. (PrimaVi)
Grapefrukt ska förvaras i svalskåp, inte lägre än 10 grader, och gärna i plastpåse (PrimaVi)
Mogna citroner förvaras i svalskåp, inte lägre än 11 grader. (PrimaVi)
Omogna citroner kan eftermogna i rumstemperatur. (PrimaVi)
— GRÖNSAKER —
Aubergine
Förvars svalt, men inte kallare än +8º. (PrimaVi)
Förvaras runt 15 grader. (Mossagården)
Hållbarhet: Tre till sju dagar.
Får lätt köldskador = bruna fläckar
Känslig för uttorkning = förvara gärna i plastpåse
Avocado
Mognar i rumstemperatur eller tillsammans med tomat, äpple, päron eller banan.
Mogen frukt äts så snart som möjligt, eller förvaras i svalen. (PrimaVi)
Får lätt köldskador (mörka fläckar) om den förvaras i kylskåp. Mognar inte heller där. (Årstiderna)
Avokados är känsliga för kyla, men kan lagras i kylskåp. (Mossagården) ?????
Broccoli
Är känslig för uttorkning.
Förvaras i kylskåp, i en plastpåse med lufthål i för att undvika kondens. (PrimaVi)
Champinjoner
Förvaras i en papperspåse i kylskåpet. (PrimaVi)
Gurka
I svalskåp, mellan +10º och +14º. (Evira)
I svalskåp, inte under +7º, är det för kallt blir den vattnig. (PrimaVi)
I kylskåpet. (Årstiderna) ?????
Skrumpnar vid uttorkning, behåll plasten på / lägg i plastpåse.
Jordärtskocka
I jordkällare eller i plastpåse i kylskåp. (PrimaVi)
Tvätta inte skockorna förrän de ska användas.
Kål (blomkål, vitkål, brysselkål och grönkål)
Förvaras i plastpåse i kylskåpet. (PrimaVi)
Fräschas upp: ta bort yttersta bladen, lägg i skål med kallt vatten.
Lök
Hållbarhet: upp till en månad om den förvaras torrt och helst kallt. (PrimaVi)
Kan även förvaras under kort tid i rumstemperatur. (PrimaVi)
Förvaras inte i kylskåp eller plastpåse.
Ska förvaras torrt, gärna i en låda i köket. (Årstiderna)