Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2010-04-03 (lördag)
tryffel påskgodis

Hemmagjort godis är roligt att göra, gott att äta och trevligt att bjuda på.

15 st Mariannekarameller
½ dl vispgrädde
125 g mörk choklad, minst 70 %
125 g vit choklad
  1. Lägg Mariannekaramellerna i en plastpåse och krossa dem med en hammare eller kavel. (Eller använd en mortel.)
  2. Hacka den mörka chokladen i mindre bitar.
  3. Värm vispgrädden i en kastrull och ta därefter bort kastrullen från plattan.
  4. Rör ner chokladen i grädden.
  5. Rör ner karamellkrosset i grädden. Rör tills allt löst upp sig.
  6. Häll upp chokladsmeten på en tallrik och låt den stelna i kylskåpet ca en timme.
  7. Forma chokladsmeten till små bollar och ställ in dem ca en kvart i frysen. (Eller låt dem stå i kylskåpet över natten.)
  8. Hacka den vita chokladen och smält den över vattenbad.
  9. Rulla tryfflarna i den smälta chokladen med hjälp av två gafflar. Låt stelna och förvara sedan i kylskåp.

Sonen, 7 år: “Nam-nam!” Han tyckte väldigt bra om godiset.
Dottern, 9 år: “Mmmm… får jag en till? Den kanske inte ser så god ut men det är himla gott.”
Pappan: “Mustigt! Passar bra att bjuda till kaffet eftersom det inte är något man äter så mycket av.”
Mamman: “Kraftig kakaosmak med en hint av mint och söt,vit choklad. En liten godbit som passar bra till att runda av middagen med eller till en kopp kaffe.”

Kommentar: Originalreceptet hittar ni på tasteline.com. Själv nöjde jag mig med att göra en halv sats. Så här i påsktider så har vi tillräckligt med godis i huset ändå. 🙂

Ett tips! När man gör godis som ska doppas i smält choklad så är det bra om man har lite nötter, bitar av torkad aprikos eller liknande hemma att doppa i eventuella chokladrester. Riktigt mumsigt!

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se