Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2016-12-09 (fredag)
skurna mandelpepparkakor  pepparkaksdeg

Snabba, goda mandelpepparkakor för den som inte har något emot att ta genvägar i julköket

200 g pepparkaksdeg (se recept)
50 g mandelspån
  1. Knåda den färdiga pepparkaksdegen en stund så att den blir mer lätthanterlig.
  2. Arbeta in mandelspån och forma degen som en cylinder eller ett rätblock.
  3. Vira in degen i plastfolie och låt vila i frysen några minuter, så den blir lättare att skära.
  4. Skär tunna skivor av degen och lägg på bakplåtspappersförsedda plåtar.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 5-8 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna.

Mamman: “Snabbt och lätt tillfixat om man t.ex. vill ha något juligt till förmiddagsfikat.”

Kommentar: Dagen till ära, pepparkakans dag, så tjuvstartade mamman pepparkaksbaket genom att göra några “fuskpepparkakor” till förmiddagsfikat. Visserligen är degen färdiginköpt men efter allt knådande och passande vid ugnsluckan så kvalificerar de sig likväl som “hembakta”. Om inget annat så skvallrar den trevligt juliga pepparkaksdoften som sprider sig i huset om att det skett någon form av julbak här. 🙂

Om man har väldigt bråttom så kan man hoppa över steget då degen vilar i frysen. Det enda som händer är att degen kan smula sig något så att pepparkakorna får en ännu mer oregelbunden form. Det är dock samma goda smak. 🙂

Uppdaterat: När man ätit en del av dessa pepparkakor så blir mandelsmaken lite väl tydlig. Mängden sötmandel kommer att minskas nästa gång dessa bakas.

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se