Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2011-09-19 (måndag)
tjälknöl tjälknul oxstek

En smakrik och otroligt mör nötstek som är väl värd sin långa tillagningstid.

1 st nötstek, fryst
Saltlag:
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
1 st lagerblad
1-2 msk enbär (som krossas innan de läggs i lagen)
1 tsk svartpeppar, krossad
Potatisgratäng:
ca 1 kg potatis
1-2 st gula lökar
3-5 dl vispgrädde
lite salt
lite svartpeppar
Tillbehör:
blandad sallad
  1. Lägg den djupfrysta steken i en ugnssäker form och sätt in den på nedersta falsen i 100-gradig ugn. (Enligt vissa recept ska det endast vara 75 grader.) Låt den stå där i 8-10 timmar, tills innertemperaturen är den önskade.
  2. Sätt in en termometer i steken efter ett par timmar, med spetsen i mitten av köttet. (55 grader=röd, 65 grader=rosa, 75 grader=genomstekt)
  3. När steken har önskad innertemperatur tas den ur ugnen och termometern avlägsnas.
  4. Blanda alla ingredienserna till lagen, koka upp och låt koka någon minut. Slå sedan den heta lagen över köttet.
  5. Låt köttet svalna i lagen i 4-5 timmar. Tag sedan upp den och torka av den.
  6. Gör potatisgratängen: Varva skivad potatis och skivad lök i en smord ugnsform. Börja och sluta med potatis. Salta och peppra mellan varven. Häll över vispgrädden och tillaga i mitten av en 225-gradig ugn i ca 60 minuter.
  7. Skär upp steken i tunna skivor och servera dem tillsammans med en potatisgratäng och blandad sallad.

Sonen, 9 år: “Det var roligt. Först satt det ihop, sedan tuggade man på det, då splittrades allt.” Uppskattade det möra köttet som smälte i munnen. Fick lite pasta till sina köttbitar i stället för gratängen.
Dottern, 10 år: Mycket nöjd med både kött och gratäng.
Pappan: Även han nöjd med allt.
Mamman: “Extremt mört och gott kött som var så där lite lagom salt. Mums!”

Kommentar: Med lite planering (t.ex. låta steken stå i ugnen över natten) så är detta ett ganska behändigt sätt att tillaga en oxstek på. Låt dock inte köttet ligga längre än sina 4-5 timmar i saltlagen, då den riskerar att bli alltför salt.

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se