Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2017-12-17 (söndag)
IKEA:s pepparkaksdeg Dr. Oetkers Decor-kit dekorerade pepparkakor

Test av IKEA:s pepparkaksdeg och Dr Oetkers dekorationskit.

1 st Vintersaga – pepparkaksdeg (500 g, IKEA) Betyg: 2/5
1 st Decor kit (120 g, Dr. Oetker)

Betyg: 4/5
(Vit kristyr, grön och röd kristyr/pyntgelé, snöflingor, chokladlinser)
  1. Arbeta degen smidig, ev. med lite vetemjöl. Kavla ut en del av degen på lätt mjölat bakbord.
  2. Kavla degen tunt och ta ut kakor med hjälp av pepparkaksformar.
  3. Placera jämnstora kakor på bakplåtsförsedda ugnsplåtar.
  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen (175-200 grader) i några minuter, tills de blivit gyllenbruna.
  5. Låt pepparkakorna svalna på plåten och förvara sedan i plåt- eller plastburkar med lock.
  6. Dekorera kakorna med olika former av kristyr, pyntgelé, chokladlinser och kristyrfigurer.

Kommentar: När barnen var mindre så gjorde vi oftast vår egen pepparkaksdeg (se recept), men allt eftersom tiden gått (och vi gör allt färre plåtar med pepparkakor per år) så har vi övergått till att testa olika färdiga pepparkaksdegar. Efter att ha testat t.ex. City Gross och Skogaholms pepparkaksdeg så trodde vi att alla var ungefär likadana, d.v.s. lättarbetad deg med mild smak, men i år märkte vi att så inte är fallet.

Mamman och dottern försökte sig på att bemästra IKEA:s pepparkaksdeg Vintersaga och båda hade problem med att få degen att hålla ihop när den kavlades riktigt tunt. Det var till en början en utmaning att hålla uppe det goda julhumöret men vi såg det komiska i det och bet ihop så att vi i alla fall fick några pepparkakor att dekorera. Vad gäller pepparkakornas smak så var de ungefär som de övriga vi testat, d.v.s. ganska tråkiga. Sjävla degen, däremot, var lika god som de flesta andra. 😛

När det kom till dekorationen med Dr. Oetkers decor-kit så var det dessbättre betydligt gladare tongångar. Även om den vita kristyren var lite svårarbetat (mest en vanesak) så var de båda färgade kristyrerna desto lättare att arbeta med. Med tanke på att man får med chokladlinser och kristyrflingor så är det främst pepparkakshus som är menade att dekorera men det fungerade lika bra på vanliga pepparkakor. Endast fantasin sätter gränser. Det viktigaste är att man tar sig tid och får en trevlig familjestund, och det fick vi. 😀

(Andra bloggar om: , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se