Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2010-10-12 (tisdag)
laxfilé sambalsås

God lax med kall, stark sås. Hela middagen tar ungefär 40 minuter att tillaga.

1 st/pers. fryst laxfilé
smör (att steka i)
citronpeppar
Sambalsås:
ca 3/4 st rödlök
2 dl crème fraîche
lite sambal oelek
lite salt
lite svartpeppar, malen
Tillbehör:
potatis (till så många som ska äta)
broccoli
(ev. gurka till de som inte tycker om broccoli)
1 st citron
  1. Tina laxfiléerna.
  2. Gör såsen: Skala och hacka rödlöken. Blanda den med crème fraîche och lite sambal oelek i en skål. Salta och peppra. Låt stå svalt innan servering.
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Koka broccolin några minuter i lättsaltat vatten, tills de är mjuka.
  5. Torka av laxen och krydda med citronpeppar.
  6. Stek fiskarna i lite smör i en stekpanna, några minuter per sida, tills de är genomstekta.
  7. Tvätta citronen ordentligt och skär upp den i klyftor.
  8. Servera laxfiléerna med kokt potatis, sambalsås, kokt broccoli och citronskivor.

Sonen, 8 år: Väljer gurka i stället för broccoli men äter allt annat med god aptit. T.o.m. såsen tycker han om.
Dottern, 9 år: Mycket glad för allt, inklusive såsen.
Pappan: Tål inte fisk utan fick en bit stekt fläskkotlett i stället. Verkade nöjd, även han.
Mamman: “Enkelt att tillaga, båda barnen tycker om det och det smakar väldigt gott. En lyckad middag.”

Kommentar: Får man rester från middagen så kan man dela den kokta potatisen i mindre bitar och röra ner i sambalsåsen och ställa in i kylskåpet. Blir en smakrik potatissallad som passar utmärkt till en överbliven laxbit. Då allt kan ätas kallt så blir det verkligen tal om en snabblunch.

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se