2010-10-12 (tisdag)
God lax med kall, stark sås. Hela middagen tar ungefär 40 minuter att tillaga.
| 1 st/pers. | fryst laxfilé |
| smör (att steka i) | |
| citronpeppar | |
| Sambalsås: | |
| ca 3/4 st | rödlök |
| 2 dl | crème fraîche |
| lite | sambal oelek |
| lite | salt |
| lite | svartpeppar, malen |
| Tillbehör: | |
| potatis (till så många som ska äta) | |
| broccoli | |
| (ev. gurka till de som inte tycker om broccoli) | |
| 1 st | citron |
- Tina laxfiléerna.
- Gör såsen: Skala och hacka rödlöken. Blanda den med crème fraîche och lite sambal oelek i en skål. Salta och peppra. Låt stå svalt innan servering.
- Skala och koka potatisen.
- Koka broccolin några minuter i lättsaltat vatten, tills de är mjuka.
- Torka av laxen och krydda med citronpeppar.
- Stek fiskarna i lite smör i en stekpanna, några minuter per sida, tills de är genomstekta.
- Tvätta citronen ordentligt och skär upp den i klyftor.
- Servera laxfiléerna med kokt potatis, sambalsås, kokt broccoli och citronskivor.
Sonen, 8 år: Väljer gurka i stället för broccoli men äter allt annat med god aptit. T.o.m. såsen tycker han om.
Dottern, 9 år: Mycket glad för allt, inklusive såsen.
Pappan: Tål inte fisk utan fick en bit stekt fläskkotlett i stället. Verkade nöjd, även han.
Mamman: “Enkelt att tillaga, båda barnen tycker om det och det smakar väldigt gott. En lyckad middag.”
Kommentar: Får man rester från middagen så kan man dela den kokta potatisen i mindre bitar och röra ner i sambalsåsen och ställa in i kylskåpet. Blir en smakrik potatissallad som passar utmärkt till en överbliven laxbit. Då allt kan ätas kallt så blir det verkligen tal om en snabblunch.





Gott, älskar lax =) Den där såsen ser riktigt god ut, den måste jag testa någon dag =)
Det var jättegott! Tack för receptet 🙂
Grymt gott och grym hemsida! Har letat efter en sån här i evigheter.