2009-01-26 (måndag)
Lite omständigt men mycket gott recept på en klassisk Sauce Béarnaise.
1 msk | finhackad gul lök |
5 st | vitpepparkorn, krossade |
1 st | persiljestjälk |
2 msk | vinäger |
2 msk | vatten |
150-200 g | smör eller margarin |
3 st | äggulor |
(ev. salt) | |
2-3 krm | krossad dragonört |
- Lägg den hackade löken, krossade vitpepparkornen, persiljestjälken, vinägern och vattnet i en kastrull.
- Koka ihop tills drygt hälften av vätskan avdunstat.
- Smält smöret i en annan kastrull.
- Häll äggulorna i en tredje kastrull och sila över den hopkokta lagen under vispning. Sätt sedan kastrullen i vattenbad.
- Vispa äggblandningen kraftigt medan du tillsätter smöret i en tunn stråle. Ta sedan såsen från värmen.
- Smaka ev. av med salt och tillsätt dragon.
- Vill du hålla den varm gör du det i vattenbad. Blir det för varmt så kan den lätt skära sig.
Dottern, 8 år: “Den var inte god.” Föredrar BlåBands version.
Mamman: “Mycket god och krämig sås. Omständig men klart värt besväret.”
Kommentar: Nu var det ju så att denna sås till en början faktiskt skar sig rejält och det krävdes ett antal extra äggulor för att få rätt på den*. Som tur är så hade jag ganska många äggulor över sedan jag bakade Budapestrullen. 🙂
Recepet är ursprungligen från “Kokboken” av ICA provkök och där kallas den för bearnässås.
*Så här räddar man en béarnaisesås som skurit sig: Man börjar helt enkelt om och tar några äggulor och lite av såsen som skar sig och vispar den över vattenbad. Sedan häller man på lite av såsen i taget, vispar rejält och håller på tills allt är klart.
(Andra bloggar om: mat, recept, sås, tillbehör, matlagning)
Hej, tänkte bara tipsa om att om såsen skär sig så funkar det lika bra med en skvätt kallt vatten för att rädda den, ett mycket enklare och smidigare alternativ, har funkat varje gång min sås skurit sig.
Ullis,
Jag tackar så mycket för tipset. Det är ju inte alltid man har en massa äggulor liggandes i kylskåpet, så om det fungerar med kallt vatten så är det ju mycket mer behändigt. 🙂
Det ser jättegott ut! Ska man äta en bearnaisås så ska den vara hemlagad, utan E-nummer!
Hej Ullis! Du är dagens hjälte, nyårsmiddagen räddad! Gott nytt år alla xpxpxpxp
[…] (här: Blå Bands Chili Béarnaise, se recept på vanlig […]