Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2009-01-26 (måndag)
bearnaise

Lite omständigt men mycket gott recept på en klassisk Sauce Béarnaise.

1 msk finhackad gul lök
5 st vitpepparkorn, krossade
1 st persiljestjälk
2 msk vinäger
2 msk vatten
150-200 g smör eller margarin
3 st äggulor
(ev. salt)
2-3 krm krossad dragonört
  1. Lägg den hackade löken, krossade vitpepparkornen, persiljestjälken, vinägern och vattnet i en kastrull.
  2. Koka ihop tills drygt hälften av vätskan avdunstat.
  3. Smält smöret i en annan kastrull.
  4. Häll äggulorna i en tredje kastrull och sila över den hopkokta lagen under vispning. Sätt sedan kastrullen i vattenbad.
  5. Vispa äggblandningen kraftigt medan du tillsätter smöret i en tunn stråle. Ta sedan såsen från värmen.
  6. Smaka ev. av med salt och tillsätt dragon.
  7. Vill du hålla den varm gör du det i vattenbad. Blir det för varmt så kan den lätt skära sig.

Dottern, 8 år: “Den var inte god.” Föredrar BlåBands version.
Mamman: “Mycket god och krämig sås. Omständig men klart värt besväret.”

Kommentar: Nu var det ju så att denna sås till en början faktiskt skar sig rejält och det krävdes ett antal extra äggulor för att få rätt på den*. Som tur är så hade jag ganska många äggulor över sedan jag bakade Budapestrullen. 🙂

Recepet är ursprungligen från “Kokboken” av ICA provkök och där kallas den för bearnässås.

*Så här räddar man en béarnaisesås som skurit sig: Man börjar helt enkelt om och tar några äggulor och lite av såsen som skar sig och vispar den över vattenbad. Sedan häller man på lite av såsen i taget, vispar rejält och håller på tills allt är klart.

(Andra bloggar om: , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se