Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2007-12-15 (lördag)
julkola kola gräddkola

Enkel och god julkola. Uppskattad julklapp som man kan göra (och äta) själv.

3 dl vispgrädde
50 g smör (jag använde dock Milda margarin)
3 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1½ msk vaniljsocker
  1. Blanda allt i en stor, tjockbottnad kastrull. (Smeten expanderar väldigt när den kokar.) Använd gärna en trästekspade.
  2. Låt smeten koka upp, men rör inte runt så mycket den första tiden.
  3. När smeten börjar bli klibbig och sjunker tillbaka så får man röra runt lite och se till att det inte bränner fast i bottnen. (Rör dock inte för mycket.)
  4. Låt blandningen koka tills den är ca 120 grader eller klarar av kulprovet, dvs att bli rullad till en boll om den droppas ner i ett glas med kallt vatten. (Min kolasmet fick koka i en timme och 32 minuter innan den nådde 121 grader, men detta berodde nog på att jag använde margarin istället för smör.)
  5. Häll upp smeten i en liten form (ca 15×20 cm) eller ett aluminiumfolieark med uppvikta kanter. (Smörj formen/folien med t.ex. rapsolja.)
  6. Låt kolasmeten svalna. Klipp den sedan i lagom stora bitar. Slå in i smörpapper och förvara svalt.

Sonen, 5 år: Gottegris. Tjatar om mer.
Dottern, 7 år: Gottegris. Tjatar om mer.
Pappan: Gottegris. Tjatar inte, utan går regelbundet ut till burken i kylskåpet och tar själv.
Mamman: “Lagom hård-mjuka kolor med mjuk, god smak. Mums!”

Kommentar: 1 timme och 40 minuter tog det att tillaga kolasmeten. Därefter fick den svalna i några timmar innan jag klippte den i mindre bitar och slog in i ituklippta bakplåtspapper.

Man borde nog använda smör, men eftersom jag inte behövde smör till något annat så fick det duga med margarin. Resultatet blev väldigt bra i alla fall.

Ska man ge bort kolorna som hemmagjord julklapp eller gå-bort-present så kan man slå in kolorna som små paket och låta lite hushållssnöre hålla ihop det. Tidskrävande pyssel men väldigt gulligt. Annars räcker det gott och väl med att bara snurra till pappersändarna i en klassisk “kolapapperssnurr”.

(Andra bloggar om: , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se