2007-09-14 (fredag)
Enkel hemmagjord vaniljsås som passar bra till pajer, frukt och bär.
1 st | ägg |
1½ msk | strösocker |
4 dl | standardmjölk |
½ msk | potatismjöl |
1 msk | vanillinsocker |
1 dl | vispgrädde |
- Vispa ägg och socker i en kastrull.
- Tillsätt potatismjöl och lite mjölk. Fortsätt vispa.
- Tillsätt resten av mjölken.
- Sjud såsen under omrörning tills den tjocknar.
- Låt såsen kallna. Vispa runt lite då och då i den.
- Rör ner vanillinsocker i den kalla såsen.
- Vispa grädden och rör ner den i vaniljsåsen strax innan den ska serveras.
Sonen, 5 år: Älskar alla former av vaniljsås/vaniljvisp. Detta var inget undantag.
Dottern, 6 år: Tyckte om den.
Pappan: Märkte ingen skillnad mot den vanliga vaniljsåsen.
Mamman: “Ingen större skillnad, smakar som en vanlig vaniljsås. Vill man vara extremt kinkig så känner man ev. en liten, liten mjölsmak.”
Kommentar: Väldans massa vispande, men det ger ett bra resultat. Har man ingen vispgrädde hemma så går det bra utan, blir dock lite mjukare och fylligare smak med grädden.