2006-11-30 (torsdag)
Mumsig mat, till fyra personer, som tar lite mer än 1½ timme att tillaga.
6 st | fläskkotletter (räcker kanske med en kotlett per person för andra) |
flytande Milda | |
Grillolja allround, Santa Maria | |
Allroundkrydda, Santa Maria | |
många | potatisar (vi tar ca 20 st medelsmå, kanske lite i överkant för andra) |
salt | |
ströbröd | |
2 st | morötter, stora (ev. en extra om någon vill äta de råa istället) |
1 st | zucchini |
- Torka och snitta kotletterna. Vänd dem i lite grillolja och lägg dem i en insmord ugnsform. Krydda med allroundkryddan, ena sidan räcker.
- Stek kotletterna mitt i ugnen i 225 grader i ca 35 minuter, vänd ej.
- Skala under tiden potatisarna och dela dem på längden. Lägg dem med snittytan nedåt och skär dem i ganska tunna skivor, men inte helt igenom.
- Lägg potatisen i en insmord ugnsform, pensla med lite flytande Milda, sätt in mitt i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter. Ta ut dem några gånger och pensla och salta. Strö ströbröd över potatisarna när de nästan är klara.
- Skölj, skala och strimla morötterna.
- Skölj och strimla zucchinin.
- Fräs morötterna i ett stekjärn med lite Milda i. Lägg även i zucchinin efter någon minut och stek några minuter till. Låt de bli halvmjuka och söta i smaken, men inte sliddriga.
- Servera kotletterna (som ev. behöver värmas) med hasselbackspotatisen och grönsaksfräset.
Sonen, 4 år: Äter enorma mängder med potatis, kött och råa morotsstavar. (Svårt att tro att det är samma pojke som brukar peta i maten och aldrig vara hungrig.)
Dottern, 6 år: “Jag ääääääääääääääälskar sånna potatisar.” Äter, om möjligt, ännu mer av potatisarna och morötterna än sin bror. Köttet slank även det ner, men i mer normala mängder.
Pappan: Testade tappert grönsaksfräset och tyckte faktiskt om det. På riktigt! Att hasselback och kotletter är ett säkert kort visste vi sedan innan.
Mamman: “Godaste middagen på länge. Tyckte speciellt mycket om grönsaksfräset, som var överraskande sött och smakrikt.”
Kommentar: Mycket rolig rätt att bjuda på. Hela familjen älskade den! Tror att dottern och jag skulle kunna ta béarnaisesås till nästa gång.