2006-05-30 (tisdag)
Riktigt god vardagsmat som tar ca en timme att tillaga.
1 st | gurka |
1 msk | ättika |
2-2½ msk | strösocker |
——– | |
potatis (till 4 pers.) | |
7 st | fläskkotletter |
grillkrydda, Santa Maria | |
(en slunt | vispgrädde) |
vetemjöl | |
svartvinbärsgelé |
- Skölj och skala gurkan med en osthyvel.
- Hyvla tunna skivor av gurkan och lägg i en skål.
- Häll socker och ättika över. Rör runt och låt stå och dra, ju längre desto bättre. Rör lite då och då.
—- - Skala och koka potatisen.
- Gör hack i fettkanterna på kotletterna och torka av dem.
- Stek kotletterna några minuter på varje sida på ev. två stekjärn och krydda med grillkryddan.
- Lägg över kotletterna i en kastrull. Koka ur stekjärnen med lite vatten och slå det över kotletterna. Låt småputtra i några minuter.
- Ta upp kotletterna på ett fat när de är genomstekta/kokta.
- Gör såsen: Blanda lite mjöl med lite vatten, beroende på hur mycket vätska det finns i kastrullen. Häll redningen i kastrullen under omrörning när såsen/vattnet kokar. Låt puttra några minuter tills såsen är tillräckligt tjock. Häll ev. i en liten slunt grädde. (Tillsätt ev. mer redning.) Smaka ev. av med valfri krydda.
- Servera kotletterna med kokt potatis, sås, ättiksgurka och gelé.
Sonen, 3 år:Äter mycket kött, potatis och vanlig gurka. Mot slutet testade han även såsen, som han tyckte om den med.
Dottern, 5 år: “Namnamnamnam!” Äter ett berg med pressad potatis och mycket av kött, vanlig gurka och gelé.
Pappan: “Detta var jätte-jättegott!” Äter löjligt stora portioner.
Mamman: Mycket nöjd.
Kommentar: Väldigt uppskattad mat. Gjorde extra mycket potatis. Trots det blev det inga rester. Inga stekta potatis i kväll heller.