Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2008-12-02 (tisdag)
kålpudding

Enkel variant av kålpudding som endast tar 1½ timme att tillaga.

ca ½ kålhuvud
1 klick smör
400 g fläskfärs
3 dl vatten
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
  1. Hacka kålen i små, men inte för små, fyrkanter.
  2. Koka kålen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 13 minuter. Häll bort vattnet och rör ner en klick smör.
  3. Blanda färs, kryddor och vatten. Smeten ska bli riktigt lös.
  4. Lägg hälften av kålen i en ugnsfast form. Lägg färsen ovanpå och täck med resten av kålen.
  5. Grädda i mitten av en 175 grader varm ugn i ca 45 minuter.
  6. Servera kålpuddingen med t.ex. ugnsstekt potatis, sallad och lingon.

Pappan: “Mycket gott! Passar bra med ugnsstekt potatis. Märker ingen skillnad på kålpuddingen när man äter den tillsammans med lingon och potatis.”
Mamman: “Jag hann aldrig att provsmaka rätten, men eftersom jag lagade den enbart för pappans skull så räcker det ju att han tycker om den.”

Kommentar: I vanliga fall rensar jag bort alla grönaktiga kålblad samt de tjockare, vita bitarna innan jag bryner kålen under noggrann uppsikt, vilket är ganska tråkigt och tar lång tid.

Här var det bara att hacka allt och sedan koka det. Snabbt och enkelt och ingen större skillnad smakmässigt. Synd bara att de översta kålbitarna inte blir lika knapriga och goda som vanligt, men eftersom jag sparar ca en timme så får det vara värt det. (Kanske blir det bättre om man steker upp de kokta kålbitarna lite snabbt innan de läggs i formen? Ska testa det nästa gång.)

Det “riktiga” receptet på kålpudding, med knapriga kålbitar, hittar ni här.

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se