Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2016-06-06 (måndag)
gräddsås ärtskott köttbullar

Nationaldagen till ära trillades det svenska köttbullar som bjöds tillsammans med färskpotatis och gräddsås.

ca 500 g blandfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1½ dl mjölk
1 st ägg
3/4 tsk salt
½ krm svartpeppar, malen
smör (att steka i)
Gräddsås:
3-5 dl vatten
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
en skvätt soja collorit
Tillbehör:
nypotatis
gröna ärtor
ärtskott
lingon
  1. Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör runt då och då.
  2. Skrubba och koka nypotatisen.
  3. Rör ner ägg, salt, peppar och färs i ströbrödsblandningen. Rör tills det blir en jämn smet.
  4. Forma till jämnstora köttbullar och lägg dem på ett vattensköljt skärbräde. Fukta händerna med jämna mellanrum.
  5. Bryn hälften av köttbullarna runt om i lite smör på ett stekjärn. Sänk värmen och efterstek i några minuter till, tills de är genomstekta.
  6. Koka ur stekjärnet med lite vatten medan du steker resten av köttbullarna på ett annat stekjärn.
  7. Gör såsen: Häll vattnet från stekjärnet i en kastrull och låt koka upp. Blanda ut vetemjölet i lite vatten och häll i kastrullen under omrörning. Tillsätt grädden och lite soja collorit, för färgen skull. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Låt puttra ett tag och smaka ev. av med salt och peppar.
  8. Koka ärtorna enligt anvisningarna på påsen.
  9. Servera köttbullarna tillsammans med kokt potatis, sås, kokta gröna ärtor, ärtskott och en klick lingon.

Sonen, 13 år: Gillar allt förutom ärtorna och ärtskotten.
Dottern, 15 år: Äter med god aptit av allt förutom ärtskotten, som hon ser som riktigt onödiga.
Pappan: “Mmm… riktiga köttbullar. Varför gör vi inte dessa oftare?” Riktigt nöjd med maten.
Mamman: Instämmer med pappan och njuter av maten. Den enda som uppskattade ärtskotten, men som i gengälld tyckte riktigt bra om dem. “Pricken över i:et.”

Kommentar: Nationaldagen är inget vi firar med några absoluta traditioner i matväg, utan här har det genom åren serverats allt ifrån grilltallrik till lövbiff med nypotatis. Vi kom fram till att det viktigaste inte är en återkommande rätt utan att man, dagen till ära, tar sig tid och njuter lite extra av vår goda, svenska husmanskost, vad det nu än må vara. 😀

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se