Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2015-06-21 (söndag)
jordgubbssockerkaka rabarbersockerkaka

Resterna av rabarberna och jordgubbarna blev en god sockerkaka.

3 st ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 st lime (saften)
Fyllning:
2 dl färska jordgubbar (ca 125 gram)
1 st rabarberstjälk (ca 70 gram)
½ dl florsocker
1 msk vetemjöl
  1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker till en pösig smet.
  2. Smält smöret, rör i mjölken och blanda det med äggsmeten.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner blandningen i smeten.
  4. Tillsätt saften från 1 lime. (Eventuellt även rivet limeskal från två limefrukter, se leila.se.)
  5. Skär jordgubbar och rabarbestjälken i tunna skivor och blanda dem med florsockret och mjölet. Vänd ner det i smeten.
  6. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader. Enligt originalreceptet ska det räcka med 25-30 minuter men eventuellt kan det ta längre tid än så att få kakan klar. Testa med provsticka, den ska inte vara kladdig.

Sonen, 12 år: Sonen tyckte inte att sockerkakan såg så trevlig ut och hoppade därför över den.
Dottern, 14 år: Dottern var den som åt mest av kakan, så hon gav den nog mer än godkänt.
Pappan: “Inte dum alls, men jag hade nog hellre tagit en vanlig sockerkaka och ätit jordgubbarna bredvid.”
Mamman: “Trevligt med variation till den vanliga sockerkakan. Smakade gott men jag håller nog med pappan, vanlig sockerkaka och färska bär (eller en sås gjord på jordgubbar och rabarber) hade nog varit snäppet bättre.”

Kommentar: Receptet som jag utgick ifrån (som bl.a. även innehåller skalet av två limefrukter) hittar ni hos leila.se. Mitt första försök blev helt OK men tror att det blir ytterligare lite bättre om man följer receptet till punkt och prickar och väntar med att röra ihop fyllningen tills precis innan det är dags att blanda i jordgubbarna och rabarberna i smeten, då de annars har en tendens att bli lite blöta. 🙂

(Andra bloggar om: , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se