Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2013-02-13 (onsdag)
falafel limeyoghurt gurksalsa

En vegetarisk middag/lunch full av smaker som tar runt en timme att tillaga och blir till 6 portioner.

Falafel:
1 dl sesamfrön
½ dl solrosfrön
½ dl sesamolja
1 st gul lök, hackad
1 st vitlöksklyfta, pressad
½ msk spiskummin
1 tsk salt
½ tsk kajennpeppar
1,2 kg kikärtor (3 burkar)
1 dl persilja, finhackad
2 st ägg
Till fritering:
3 dl neutral olja eller frityrolja
Gurksalsa:
2 st avokado, tärnade
1 st granatäpple, kärnorna
½ st gurka, skalad och tärnad
½ dl mango chutney
½ dl mynta, hackad
½ st lime, pressad saft
½ tsk flingsalt
Limeyoghurt:
4 dl matyoghurt (10%)
1 st lime, finrivet skal och saft
1/4 tsk salt
  1. Falafel: Mixa sesamfrön, solrosfrön och olja i några minuter. Tillsätt hackad lök, pressad vitlök, spiskummin, salt och kajennpeppar och mixa till det blir en slät massa. Lägg över den i en skål.
  2. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Mixa dem grovt, en burk åt gången, och blanda ner dem i skålen tillsammans med finhackad persilja och ägg. Rör till en slät smet.
  3. Hetta upp oljan i en traktörpanna. Klicka ner smeten i oljan och fritera på båda sidorna, ungefär 7 minuter totalt. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper
  4. Gurksalsa: Blanda avokadotärningar, granatäpplekärnor, tärnad gurka utan skal, mango chutney och hackad mynta. Smaka av med limesaft och flingsalt
  5. Limeyoghurt: Blanda yoghurt med finrivet limeskal, pressad lime och salt.
  6. Servera biffarna tillsammans med gurksalsan och limeyoghurten.

Sonen, 10 år: Han smakade tappert men tyckte inte om det utan nöjde sig med en portion pasta och ketchup i stället. “Det hade du i alla fall gjort bra, mamma.” sade han tröstande.
Dottern, 12 år: “Biffarna är riktigt goda… men inte det andra.” Dottern åt ett stort antal biffar med pasta men petade mest i salsan och såsen.
Pappan: Han var skeptisk redan när han kände doften av vitlök och inget han smakade fick honom att ändra uppfattning. Detta var tydligen inte alls i hans smak utan han gjorde som barnen och högg in på pastan jag garderat mig med.
Mamman: “Biffarna var både fulla av smak och tuggiga medan såsen var härligt lime-ig och salsan full av nya, intressanta smaker. Kombinationen var en vinnare. Jag lagar/äter gärna sådan här mat oftare.”

Kommentar: Lite då och då försöker jag att introducera nya smaker till familjen och nu var det dags igen. Detta recept hittade jag i Coops “Plockmat till Melodifestivalen”-folder, men då det var beräknat för 6 portioner gjorde jag endast halva satsen, vilket räckte mer än väl. De övriga familjemedlemmarna var kanske inte så entusiastiska inför testet men de smakade snällt och resultatet var bättre än väntat.

De kryddiga och friterade biffarna kommer att dyka upp här fler gånger då både dottern och mamman tyckte om dem. Såsen och salsan var det däremot endast mamman som gillade så det får hon väl göra mindre mängder av till sig själv vid tillfälle. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se