Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2007-03-30 (fredag)
kotlett grillkotlett

Grillsäsongen startar med fläskkotletter och hemmagjorda potatisklyftor.

8 st fläskkotletter
0,75-1 dl rapsolja
2 msk soja, Kikkoman
1 msk torkad dragon, Santa Maria
1 krm malen svartpeppar, Santa Maria
——-  
  potatis, valfri mängd av fast sort
  rapsolja
  salt
  malen svartpeppar, Santa Maria
  Dinner Sauce Garlic, Knorr (glasflaska 250 ml)
  valfri blandad sallad
  1. Förbered kotletterna: klipp bort ben, snitta och torka.
  2. Smula ner dragonen i en skål med olja, soja och svartpeppar. Blanda väl.
  3. Låt kotletterna marineras i blandningen medan du gör iordning potatisen. Vänd på kotletterna lite då och då. Ju längre tid de marineras – desto mer smak. Bör dock vara minst en timme.
  4. Glöm inte att kött som ska grillas bör tas ur kylskåpet en halvtimme innan, så det får rumstemperatur.
  5. Skala och klyfta potatisen.
  6. Lägg potatisen i en ugnsform. Häll över olja, salt och peppar. Blanda runt ordentligt och stek ca 30 minuter i 225-250 grader. Helt beroende på vilken potatissort man använder.
  7. Torka av marinaden från kotletterna.
  8. Grilla kotletterna på valfritt sätt. Enligt alla förståsigpåare så grillar man kotletter ca 3-4 eller 4-5 minuter per sida (plus någon minut om man använder elgrill).
  9. Servera kotletterna med hemmagjorda potatisklyftor, vitlökssås och en valfri blandad sallad.

Sonen, 4 år: Mumsar i sig kött, potatis och gurka med god aptit.
Dottern, 6 år: Är på trotsigt humör och äter knappt något. Säger att inget är gott. Det var tydligen roligare att sparka på lillbrosans stolsben än att äta.
Pappan: Tyckte att köttet smakade ovanligt gott. (Jag testade en ny marinad utan att förvana mr Konservativ.) Potatisklyftorna föll honom också i smaken.
Mamman: “Grillat kött smakar ljuvligt och att använda dragon var ett lyckat drag. Potatissorten var inte lämpad att göra klyftor av, de ramlade ihop, men var goda ändå. Vitlökssåsen var pricken över i:et, Knorr kan.”

Kommentar: Jag kom inte ihåg hur värmen fungerade på elgrillen. Började på 3,5 men det var på tok för lågt. 4,0 var varmare och vid 4,5 fräste det på rejält. Köttet blev bra iallafall, trots att det tog längre tid än vad det borde ha gjort.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se